Un rebrot provocaria una caiguda del PIB del 14,8%

El departament d'Estadística el situa en un descens de l'11,1% aquest any i un augment del 7,7% el 2021 si no torna l'epidèmia

 Andorra
Andorra Altaveu

Un rebrot del coronavirus provocaria una caiguda del Producte Interior Brut (PIB) de l'14,8% aquest any en relació al 2019. El departament d'Estadística del Govern ha fet una previsió en dos escenaris: un rebrot o una situació de normalitat. En aquest darrer cas, la disminució seria de l'11,1%.

En el cas que no hi hagi cap rebrot, l'augment del PIB de l'any 2021 seria del 7,7% i en cas de rebrot d'un 4,9%. L'estudi també analitza la massa salarial que s’identifica com un dels components principals de l’estimació del PIB pel costat de la renda. Així, aquest any es preveu un descens de la massa salarial de l'11,4 i d'un 3,9 en el número d'assalariats. L'any 2021 la recuperació seria del 7,7 i del 0,4 respectivament. Les dades són semblants a les dels països veïns (França i Espanya).

Les previsions depenen de diversos factors incerts, entre ells es poden destacar:  la durada de les pandèmies i dels bloquejos necessaris; el distanciament social voluntari, que afectarà la despesa; la capacitat dels treballadors per aconseguir feina, possiblement en diferents sectors que pot dificultar la recuperació de l’activitat un cop s’esvaeixi la pandèmia; l’impacte dels canvis per reforçar la seguretat en el lloc de treball, com ara els torns de treball esglaonats, la millora de la higiene i la neteja entre torns, i les noves pràctiques del lloc de treball relacionades amb la proximitat del personal a les línies de producció, que poden comportar costos addicional.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending