Així ho ha posat en relleu el gerent de l’entitat, Iago Andreu. “Ho hem parlat i no ens sembla una proposta adequada perquè ara mateix el problema que tenim a Andorra és una manca de mà d’obra especialment en aquells sectors que són més intensius en personal, com ara l’hostaleria, el comerç o la construcció”, ha comentat, tot apuntant que “no es pot dir que amb 37,5 hores farem la mateixa feina que en 40, ja que són llocs que requereixen una permanència perquè estàs de cara al públic”. Així doncs, considera que “amb els sectors que componen la nostra economia, una mesura que podria ser eficaç a altres llocs, aquí ho seria menys”.
I és que, alerta, en cas d’aplicar-se, “aquests negocis necessitarien un 6% o un 7% més de personal”, fet que suposaria, més enllà del cost per a les empreses, “un creixement poblacional més gran, més persones a Andorra, més problemes d’habitatge i més problemes de mobilitat”. Aquí recorda que “als empresaris se’ns ha dit els darrers anys que cal fer més rígides les quotes d’immigració i no créixer tant en personal”. Per tant, hi hauria “un discurs contradictori”.
A banda, Andreu avisa d’un altre possible problema. “Hi hauria risc de desigualtats entre el sector públic i el privat, o dins del mateix privat segons si tens la feina en una oficina o en altres sectors”, comenta. Per tant, es generaria “un greuge comparatiu en funció de la mida de l’empresa on treballes”.
Sobre el fet que el PS defensi que la mesura pot ajudar a atreure treballadors, el gerent de la CREA considera que “ja hi ha empreses que fan aquesta estratègia d’oferir més temps lliure”. Així, remarca que “molts departaments de recursos humans diuen que la discussió ja no és tant el salari, sinó aquesta disponibilitat o la possibilitat de teletreballar algun dia”. Al seu entendre, “està bé la política de voler atreure talent, però no sé si ho hem de fer a cop de modificar la Llei de relacions laborals”.
En canvi, a la Unió Sindical la proposta es veu amb bons ulls, com explica el seu secretari general, Gabriel Ubach. “Sempre és positiva”, indica. De fet, recorda que “veiem que a tota Europa s’estan reduint els horaris laborals i, fins i tot, en algun cas, més. Per exemple, l’UGT proposa a Espanya arribar a 33 hores”.
Al seu entendre, la mesura tindria altres beneficis més enllà dels que gaudirien els mateixos treballadors. “Estem en un moment en què falta feina pel jovent; cada cop tenen més problemes per incorporar-se al mercat laboral i no és una mala idea”, comenta. Ara, també reconeix que convèncer els empresaris serà una missió complicada.
“Per part de la patronal i la ultradreta ja sabem que, per a ells, això o apujar salaris és una hecatombe”, manifesta Ubach, per, després, recordar que “a Espanya s’ha fet [apujar sous] i el món no s’ha enfonsat. Al contrari, són el motor d’Europa”. I és que, remarca, “les hores empleades per treballar no tenen res a veure amb la productivitat, com s’ha demostrat als països nòrdics”.
Sobre l’afectació als diferents sectors, Ubach treu ferro. “És molt fàcil aplicar-ho a tot arreu. Si les botigues ara tanquen a les nou i han de tancar a les vuit i mitja no crec que sigui un drama i els clients s’hi adaptaran”, assegura.
Comentaris (5)