El PS remarca que el co-living “precaritza” l’habitatge

El grup parlamentari ha presentat esmenes al Projecte de llei d’economia digital, on proposen l’equiparació del teletreball a les directrius europees, així com suprimir el circuit específic d’immigració per als nòmades digitals

El grup parlamentari socialdemòcrata presentant les esmenes.
El grup parlamentari socialdemòcrata presentant les esmenes.

El grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat les esmenes del Projecte de llei d’economia digital. Un dels principals canvis que s’han inclòs ha estat la supressió de la modalitat de co-living, que asseguren que és una forma de “precaritzar” l’habitatge. Així mateix, també proposen l’equiparació del teletreball a les directrius europees, així com suprimir el circuit específic d’immigració per als nòmades digitals.

Un dels principals canvis que els socialdemòcrates proposen per al Projecte de llei és la supressió de la modalitat de co-living. Almenys, en el sentit d’obrir-lo per als joves andorrans, i no únicament per a un tipus específic de treballador, com s’havia proposat inicialment. El conseller Carles Sánchez ha assegurat que “empitjora les expectatives per a la societat, és part del procés de precarització de l’habitatge”. A més, ha assenyalat que no es tenen determinades garanties, “ni una durada suficient per dur a terme un projecte de vida”.

Per tant, al parer del PS, s’eliminaria el co-living, però no el co-working. Aquesta posició, segons Sánchez, “no és cap novetat, sempre ens hem mostrat en contra d’aquesta modalitat d’habitatge per a Andorra”. Sobretot, per aquesta precarització, però, a més, perquè està relacionada amb la joventut, “i no volem que es faci aquesta associació”. Les solucions que es proposen des del grup parlamentari són “estructurals, que cobreixin les necessitats de persones joves, però també de treballadors digitals que puguin arribar al país”. En aquest sentit, Sánchez ha remarcat la diferència essencial que s’ha donat posterior a les esmenes, que “obre aquest nínxol de mercat i permet el canvi cap a aquest tipus de model”.

D’altra banda, una altra de les esmenes proposades fa referència al circuit que han de seguir els nòmades digitals per poder tenir un permís específic en el seu cas. Els nòmades digitals són aquelles persones que no tenen una residència efectiva a cap lloc concret i que, al Projecte de llei, s’incloïa la creació d’un nou tipus de permís específic. La presidenta suplent, Judith Salazar, ha assenyalat que haurien de seguir el mateix recorregut que qualsevol persona que arriba al país, sense fer cap mena de distinció. “Per nosaltres un mot clau és el valor afegit, i entenem que els nòmades digitals no l’aporten especialment”, ha remarcat Salazar. Per tant, la proposta és que puguin recórrer als permisos d’estudi o recerca, ja regulats, i que asseguren que l’aportació d’aquestes persones al país és efectiva.

Per últim, el grup socialdemòcrata s’ha referit a l’Acord Marc Europeu sobre Teletreball. Concretament, al fet que la llei hauria d’anar alineada en aquest àmbit, tenint en compte que s’està elaborant una nova directiva que pot arribar a formar part de l’Acord d’Associació que s’està treballant. En aquest sentit, Salazar ha assenyalat que el que es busca és la protecció dels drets dels treballadors, “que siguin igual per a aquells que fan la feina presencial i els que la fan de forma telemàtica”. Així mateix, es rebutja el fet que sigui l’empresa, de forma unilateral, pugui decidir la jornada de teletreball, “s’ha d’arribar a un acord entre les dues parts”.

 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending