El PS demana que els tràmits per crear una empresa es puguin fer també en anglès

La formació porta al ple, via pregunta oral, el debat sobre com reduir la durada de les gestions per obrir una societat, que consideren excessius i un fre per a la recuperació econòmica

Pere López i Quim Miró, durant la roda de premsa.
Pere López i Quim Miró, durant la roda de premsa. PS

Els consellers socialdemòcrates volen portar al ple el debat sobre la necessitat de fer menys feixucs els tràmits per crear una empresa a Andorra. Per això, han presentat una pregunta oral que permetrà abordar el tema en la propera sessió del ple. Entre altres àmbits, i pensant especialment en els inversors estrangers, el principal grup de l’oposició considera que caldria introduir l’anglès com a idioma en el qual realitzar aquestes gestions.

Els parlamentaris Pere López i Quim Miró han volgut posar en relleu el que suposa “un veritable problema per a l’economia de tot el país”, segons han pogut constatar en les reunions mantingudes amb diferents patronals. “HI ha una preocupació gairebé unànime per com de costosos i lents són tots els tràmits”, ha destacat López, tot recordant que, en una compareixença davant la comissió d’Economia, el ministre Jordi Gallardo va xifrar en 240 dies la mitjana de temps que triga un inversor estranger en activar una empresa a Andorra.

La formació recorda que, segons el mateix ministre Jordi Gallardo, la mitjana de temps per crear un negoci al país es troba en 240 dies, un termini molt lluny del de països com Finlàndia o Estònia

“No sembla que sigui un marc jurídic massa adaptat a la realitat. I no només afecta els de fora, també els que ja vivim al país. En cada etapa es troben amb moltes dificultats i tràmits que comporten molt de temps”, ha denunciat el líder del PS, tot remarcant que, en cap cas, els motius tenen a veure amb els funcionaris sinó amb problemes vinculats a la normativa i als sistemes informàtics. “Molta gent ho veu com un obstacle per la dinamització i la recuperació de la nostra economia”, ha advertit.

I, en aquest sentit, també s’ha expressat el seu company de bancada, Quim Miró, que ha recordat que a països com Estònia o Finlàndia, on en poc menys d’una setmana es pot constituir una societat. A més, aquí és on Miró ha comentat que “encara no es pot utilitzar l’anglès a l’hora de fer aquests tràmits”, un fet que contribueix a fer-los encara més feixucs per als estrangers que volen invertir a Andorra.

Per això, ha demanat que aquestes gestions es puguin començar a fer en aquest idioma. “És imprescindible. El món dels negocis ja no és que sigui bilingüe; és en anglès”, ha afirmat. I, davant d’aquesta realitat, “per molt que ens estimem el català, cal fer aquest esforç” que, ha assegurat, ja es fa a la gran majoria de països de la Unió Europea. Sobre el temps que es triga per activar un negoci, ha advertit que “moltes empreses es cansen i quan veuen aquesta perspectiva, prefereixen anar a invertir a altres llocs”.

Ultimant la proposta sobre el pacte d’Estat per les pensions

El grup socialdemòcrata també treballa a contrarellotge per presentar un redactat de la proposta d’acord que es vol aprovar amb tot l’arc parlamentari per abordar la necessària reforma del sistema de jubilació. López ha explicat que “hem volgut parlar amb totes les parts afectades per recollir quina és la idea que té tothom de com ha de funcionar”. A falta d’ultimar el redactat definitiu que es presentarà a la majoria. La idea principal segons ha explicat el líder del PS, seria que la comissió del Consell General faci una feina més de “recopilar informació” per, posteriorment, aportar-la “al pacte d’Estat” que és “on caldria buscar el consens” i on “es traspassaria el pes de les decisions”.

Comentaris (9)

Trending