La producció elèctrica al país cau un 6% en el pitjor any possible

S’han generat prop de 80.000 megawatts per hora, pels 84.000 del 2021, en gran part per culpa de la sequera i això ha coincidit amb un increment del consum i del preu de l’energia que es compra a l’exterior i ha provocat prop de 10 milions en pèrdues de FEDA al primer semestre

La central de FEDA.
La central de FEDA. G. P.

Una de les claus de la complicada situació de FEDA és, evidentment, la forta dependència que té Andorra de l’electricitat que s’ha d’importar. I, per tant, pagar a un preu de mercat absolutament desbocat. Aquest 2022 un altre factor ha perjudicat seriosament la companyia: la producció pròpia, la que es fa al país, s’ha reduït de forma important. Per tant, ha tocat comprar més a fora. Un fet que explica en part que fins al juny, el resultat negatiu se situï entorn dels 10 milions d’euros en pèrdues.

Així es pot comprovar en les dades de producció facilitades des de la mateixa FEDA. Entre gener i agost del 2022, es van generar 84.825 megawatts per hora. En canvi, en el mateix període d’enguany, no s’ha arribat ni als 80.000. Tot just s’han quedat en 79.689. És a dir, una davallada del 6%.

La principal explicació d’aquesta caiguda cal trobar-la en les dades de l’encara principal instal·lació de generació d’energia del Principat: la central hidroelèctrica. En aquests vuit mesos, ha produït 54.518.680 kilowatts per hora. En canvi, l’any passat es va arribar a 64.886.740. Per tant, entre tots dos exercicis hi ha una davallada de gairebé un 16%.

Durant els primers sis mesos del 2021, FEDA va distribuir un total de 253.411.765 kilowatts per hora als seus clients, siguin particulars o empreses siguin les mútues parroquials; en canvi, aquest 2022 la xifra es va enfilar fins a 284.569.878:  un increment del 12,3% 

El motiu d’aquesta caiguda és clar: la sequera. Al llarg d’aquest 2022 ha plogut menys i, per tant, això suposa menys moviment d’aigua al riu i menys energia generada a la central. Bona mostra d’això es veu si s’analitzen les dades mes a mes. Així, metre que les xifres de l’abril i maig, tot i que lleugerament inferiors, són similars entre els dos anys, coincidint amb el desgel, les de juliol i agost presenten fortes davallades, justament en haver viscut un volum de precipitacions molt per sota del que seria habitual.

En certa forma, part de la disminució de la producció s’ha pogut compensar amb altres instal·lacions, com ara el forn incinerador. En aquest cas, hi ha ajudat la recuperació de l’activitat turística. No prou, però, per salvar un descens de producció que arriba, justament, en el moment menys indicat.

I és que, menys energia generada al país vol dir haver de comprar-ne més a l’exterior. I aquesta s’ha encarit de forma exponencial. A banda, també ha coincidit amb la (lògica) recuperació del consum un cop reactivada l’activitat econòmica en superar-se els pitjors estadis de la pandèmia. Així es pot constatar a la liquidació econòmica del primer semestre per part de la companyia.

Durant els primers sis mesos del 2021, FEDA va distribuir un total de 253.411.765 kilowatts per hora als seus clients, siguin particulars o empreses siguin les mútues parroquials. En canvi, aquest 2022 la xifra es va enfilar fins a 284.569.878. Un increment del 12,3%.

Menys producció i més consum es tradueix, doncs, en una major compra a l’estranger. I a un preu més elevat. I per tant una major despesa per part de la societat pública. Si el 2021, entre gener i juny tot just es van destinar 14,6 milions d’euros a aquest capítol, enguany s’ha més que duplicat: 38. De fet, gairebé ja s’ha emprat en aquestes operacions tot el que s’havia pressuposat per aquest concepte.

Una evolució a l’alça que no s’ha pogut compensar amb els ingressos d’explotació, tot i que aquests hagin estat superiors tant pel major consum com per l’increment de tarifes. S’ha passat de 28,78 milions el 2021 a 38 el 2022 (un 32%). Cal recordar que, compra d’energia a banda, FEDA té també altres despeses com les de personal, les financeres o la d’inversió.

Tot i això explica els mals resultats de FEDA durant el primer semestre del 2022. A 30 de juny, es registraven pèrdues: 9,979 milions. Tenint en compte que no hi ha previst cap nou increment de tarifes i que el preu de l’electricitat segueix disparat, tot fa pensar que aquesta xifra, a finals d’any, encara s’incrementarà molt més.  

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending