Problemes d’abastiment de productes en les botigues d’electrònica i electrodomèstics

Als establiments els costa aconseguir determinat material, especialment les darreres novetats i el de primer preu, perquè les fàbriques encara pateixen l’aturada de la primavera i també han reduït la seva producció

Aparador d'una botiga especialitzada en electrodomèstics.
Aparador d'una botiga especialitzada en electrodomèstics. C.C.

Les botigues especialitzades en electrodomèstics o electrònica estan patint un problema important a l’hora d’aconseguir que els fabricants els serveixin determinats productes. Bàsicament, en molts casos, sobretot amb les darreres novetats i amb aquell material de primer preu, costa trobar estoc. Es pateixen encara els efectes de l’aturada de producció durant els mesos de confinament i, a més, el fet que el ritme de treball a les factories s’ha alentit de forma important per adaptar-se a les mesures de seguretat contra el coronavirus.

Tot això està provocant un problema en molts establiments del país. “Parlem de neveres, rentadores, rentavaixelles. En general, tot el que és la producció de maquinària, que està a mig gas”, explica el director de l’Andorra 2000, Antoni Miralles. Una sensació similar té Iván Quiroga, gerent d’Electrodiscount: “Hi ha productes que estan costant molt d’arribar. Demanem vint i ens porten dos. Tot ve ja des del primer confinament”.

A FNAC Pyrénées també s’ha detectat el mateix problema. “Ens passa molt en ordinadors portàtils, en impressores i en els seus consumibles. També amb les consoles. És real que hi ha una dificultat d’aconseguir estoc per la pandèmia”, comenta el responsable de l’establiment, Mohamed Brghach.

La situació afecta des de neveres a rentadores fins a mòbils, ordinadors o tauletes i els comerciants lamenten que, en molts casos, els està fent perdre vendes

Quin és el motiu d’aquesta situació? Doncs en gran part, la culpa és de la Covid-19. “Les fàbriques es van aturar al març i després continuen a mig gas. Tot el que es fa, ja ho tenen venut”, comenta Miralles, que apunta que “els magatzems dels majoristes, que ara normalment tindrien milions en productes guardats, estan buits, quan abans no es podia gairebé entrar”. També apunta que el fenomen afecta també mòbils i tauletes. “Hi ha una demanda molt superior a l’oferta que puguem tenir i no la podem cobrir”, indica, tot apuntant que és una situació no pas exclusiva d’Andorra sinó també dels mercats propers.

La mateixa explicació es dona des de l’FNAC. “Els fabricants, per la informació que tenim, estan sent previsors i prefereixen no tenir unitats que sobrin en el mercat. També molts han reduït la fabricació per no saturar-lo i per por que no es vengui”, comenta Brghach. Des d’Electrodiscount remarca que “ens diuen que no tenen estoc; fabriquen poc perquè treballen menys i tenen gent en ERTO i, en canvi, han de servir a moltes botigues”.

I el problema és que això, en alguns casos, suposa que l’establiment no pugui cobrir les peticions dels seus clients. “Es perden vendes per culpa d’això. I a vegades la gent no ho entén”, lamenta Quiroga. El responsable de l’FNAC, per la seva banda, comenta que “ens afecta”, ja que “hi ha vegades que no es poden substituir; el client vol una referència en concret que és el que busca i, per tant, perds la venda”.

Davant d’aquesta situació, Miralles té molt clar quin és el consell que cal donar als consumidors que vulguin algun producte en concret. “Qui el pugui agafar ara, que ho faci, perquè potser, pel Nadal, no el tindrà disponible”, afirma.

Comentaris (4)

Trending