La primera quota d’estiu s’obre, en principi, per a 700 temporers

El nou decret, que reserva 50 places per a fronterers, ha de servir per garantir que les empreses, especialment les d’hostaleria i restauració, trobin personal per a la campanya turística

Departament d'Immigració a l'edifici de l'Obac.
Departament d'Immigració a l'edifici de l'Obac. ARXIU

La quota d’estiu, la primera d’aquestes característiques que es farà a Andorra, permetrà les empreses, principalment de l’hostaleria i la restauració contractar inicialment 700 temporers. Així ho ha aprovat el Govern, que segueix, ha remarcat el ministre portaveu, Eric Jover, “una demanda dels sectors econòmics”. El termini per sol·licitar-les s’obrirà el 25 de maig i les autoritzacions ja s’allargaran fins a finals d’octubre, per enllaçar amb la campanya d’hivern.

D’aquesta forma, es completa el procés que ha de permetre tirar endavant la prova pilot per garantir que les empreses disposaran de prou personal de cara a la temporada estiuenca, després de les importants dificultats que es van patir el 2021. De fet, es temia que la situació pogués arribar a ser pitjor, ja que, a priori, hi hauria més negocis, sobretot establiments hotelers, en marxa. La solució és aquesta quota d’estiu, possible després dels canvis introduïts a la Llei d’immigració.

Ara, s’ha aprovat el nombre d’autoritzacions que es concediran. Serà, en un primer moment de 700. D’aquestes, 50, per a fronterers. Tot i això, com la resta de decrets de quota, ja s’inclou la possibilitat, en cas de necessitat, d’ampliar-la fins a un 30%. Els qui l’obtinguin, podran romandre i treballar al país entre l’1 de juny i fins al 31 d’octubre, enllaçant ja amb la campanya d’hivern.

El ministre portaveu, Eric Jover, ha apuntat que es tracta “d’un element nou” que s’impulsa a petició dels sectors econòmics i després d’analitzar la situació del mercat laboral. “Tenim molta demanda de gent per part de les empreses però pocs treballadors que compleixin els requisits”, ha apuntat. Per això, s’opta per aquesta mesura que, en gran part ha de permetre la continuïtat de moltes persones que han passat l’hivern al país.

També ha admès que la fórmula escollida ha acabat provocant alguns problemes entre aquest col·lectiu. Sobretot, pel que fa a trobar un lloc on viure o continuar a aquell en el qual ja hi estaven. “És veritat que el fet d’haver donat aquesta modalitat, l’allargament d’un mes del permís, ha augmentat la incertesa de les persones”, ha reconegut, tot apuntant que “alguns han pogut arribar a acords amb els propietaris i altres no”. Tot i això, ha apuntat que “era difícil més enllà de la voluntat de donar-los aquesta continuïtat, trobar solució”.  

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending