El preu de verdures i llegums dispara l’encariment de l’alimentació fins a un 15,6% l’últim any

Les dades de l’IPC confirmen un IPC del 7,5%, amb un increment de ‘només’ tres dècimes des del gener gràcies sobretot a l’abaratiment de la roba i el calçat

Expositor de tomàquets i altres verdures en una superfície comercial del país.
Expositor de tomàquets i altres verdures en una superfície comercial del país. Toni Solanelles

El preu de l’alimentació ha experimentat un increment del 15,6% el darrer any, amb les verdures i els llegums com a principals productes ‘estrella’ en aquesta escalada de costos. L’alimentació és la principal responsable que la inflació continuï pels núvols. L’índex de preus al consum (IPC) del mes de març ha confirmat un cost de la vida actualment un 7,5% més elevat que ara fa un any. La inflació s’ha incrementat en ‘només’ tres dècimes des del gener gràcies sobretot al comportament molt moderador de la roba i el calçat.

La variació mensual de l’IPC és de +0,6% (febrer 2022: +0,6%) i els principals grups que contribueixen a l’esmentada variació són, s’ha dit, l’alimentació i les begudes no alcohòliques i, en menor mesura, aspectes relacionats amb la llar i l’habitatge com poden ser els lloguers o els costos energètics. A l’altra banda, l’abaratiment de les peces de vestir o de sabateria, com s’ha dit, ha contribuït ha sostenir en moderada la puja de preus.

La inflació subjacent, que és la variació de l’IPC sense tenir en consideració els productes energètics i els productes frescos, situava al febrer d’enguany la seva variació anual en un 5,8%, un punt i set dècimes per sota de l’IPC registrat. Pel que fa a la resta dels grups especials, cal destacar el decreixement de la variació anual de l’IPC dels productes petroliers que passa del +19,0% el mes passat al +10,4%.

Segons les dades fetes públiques aquest dijous pel departament d’Estadística, els preus a Andorra, des del gener, han experimentat un increment molt més moderat que a Espanya i especialment que a França. En canvi, però, si es té en compte la inflació del darrer any, aquesta és molt més elevada al Principat (7,5%) que als dos països veïns, on la xifra interanual és del 6% al cantó espanyol i del 6,3% en el francès.

GALLARDO, PREOCUPAT PER LA INFLACIÓ ALTA

El ministre d'Economia i Presidència en funcions, Jordi Gallardo, s'ha mostrat preocupat per la dada de l'IPC, però assenyala que “és un símptoma que l'economia andorrana funciona bé”. “Ens preocupa per l'afectació al poder adquisitiu de les famílies i les impactes a les empreses, ha puntualitzat. Espera que en els pròxims mesos la inflació es rebaixi, “sobretot pels efectes energètics i caldrà veure l'evolució del conflicte a Ucraïna”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending