El preu del carburant recupera els nivells prepandèmia... o fins i tot els supera

Les tarifes a les estacions de servei del país igualen les del gener del 2020 en el cas del gasoli i les superen pel que fa a la benzina, arrossegades pel cost del barril de petroli i per una reactivació global de l’economia i la mobilitat

Sortidors a una benzinera del país.
Sortidors a una benzinera del país. ARXIU

Els conductors que, en les darreres setmana, hagin hagut d’anar a una benzinera a omplir el dipòsit hauran pogut comprovar com el cost de fer-ho, sigui amb benzina sigui amb gasoli, s’ha anat enfilant. El preu dels diferents carburants han experimentat una pujada constant des del març, quan es van començar a aixecar les restriccions més dures de la pandèmia. Ara, de fet, ja es troben al nivell d’abans de l’esclat de la crisi sanitària, el gener de l’any passat. O, fins i tot, per sobre.

Així, amb el gasoli, una anàlisi de les tarifes dels diferents establiments del país situen el cost en una mitjana propera al 1,06  euros per litre. Pel que fa a la benzina de 95 octans, se situa en uns 1,22, després d’una nova pujada els darrers dies. Es tracta dels nivells més elevats d’ençà l’esclat de la pandèmia. Segons les dades del departament d’Estadística, en el cas del gasoli, cal remuntar-se a gener de l’any passat per trobar unes tarifes similars mentre que, llavors, la benzina de 95 costava 1,17. Per tant, amb aquest segon producte ja s’està per sobre.

Actualment, el preu mitjà del gasoli se situa en 1,035 euros el litre, pels 1.20 de la benzina de 95 octans

Per als importadors d’aquest producte, el motiu és ben senzill. Així ho explica el president d’Assidca, David Porqueres. “Tot va lligat a la pandèmia. En el seu dia, va provocar una manca de consum que va fer créixer els estocs i disminuir els preus i, ara, com més es vagi obrint l’economia més s’incrementarà el preu del barril”, comenta.

Perquè, al final, aquesta és la clau: a quan es paga el petroli. I aquest producte, que va arribar a estar sota mínims (20 euros el barril l’abril del 2020) ha recuperat el preu. Dels 60 del març a uns 77 actualment. I això es trasllada directament a les tarifes de les benzineres, als països de l’entorn i a Andorra.

Per ara, indica Porqueres, “es pot constatar que els preus estan més o menys com abans de la pandèmia”. I avisa que “tot és fruit de la recuperació que ve” i que “si la demanda creix, pot haver-hi tensió”. De fet, caldrà veure també que fan els països exportadors de cru, tot i que una part d’ells intenten buscar un acord per incrementar la producció i evitar que el barril acabi arribant als cent dòlars.

Les empreses distribuïdores admeten que és complicat fer prediccions sobre com pot evolucionar els preus al llarg de les pròximes setmanes. “És un any atípic. No crec que depengui tant dels consums estivals sinó del que deixin fer durant l’estiu”, apunta el president de l’Assidca, que considera que “si tornen les restriccions, baixarà”. Al seu entendre, tot “dependrà molt de l’economia i de com va aquesta onada entre els joves”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending