El preu de l’alimentació torna a créixer amb força (+11,8%) al juliol

L’índex del valor unitari del comerç exterior mostra com la inflació continua encara elevada, tot i la davallada dels carburants, que presentava una moderació important d’un 47% en comparació al 2022

Comentaris

Una imatge de la part posterior de les dependències policials i de duana al riu Runer.
Una imatge de la part posterior de les dependències policials i de duana al riu Runer. Toni Solanelles

El preu dels aliments importants, fins al juliol, continuaven disparats. Segons dades del departament d’Estadística, si al juny l’increment s’havia moderat fins a un 7% superior al del mateix mes del 2022, al juliol el percentatge era de l’11,8% superior al de l’any anterior. Per la seva part, el capítol de carburants ha caigut un 47%. En línies generals, el preu de les importacions s’ha encarit un 9,6% en un any.

Així es pot comprovar si analitzem les dades de l’índex del valor unitari del comerç exterior. D’aquesta manera, durant el mes de juliol els preus s’han tornat a incrementar. L’índex es va situar en 120,6, xifra que suposa un 9,6% si ho comparem amb el mateix mes del 2022. Tot i això, si ho comparem amb el gener (122,7) hi ha hagut una certa moderació.

Si ens fixem en la tipologia de productes, els productes alimentaris que s’han importat han experimentat un increment força important. Al juliol l’augment ha estat de l’11,8%, tot i que es queda per sota del febrer quan es va arribar al 14,3% de creixement en un sol any.

El que sí que es veu clarament és com el preu dels carburants havien disminuït respecte a 2022. Al juliol la caiguda era del 47%, tot i que cal tenir en compte que durant l’estiu es van incrementar.

Pel que fa a altres productes, el preu de les begudes i el tabac importat ha pujat un 4,9% i els productes manufacturats, ho fan un 10,9%. En el cas dels olis i greixos d’origen animal es moderen un (-5,5%).

Pel que fa a la procedència de la mercaderia, la que ve de França s’ha abaratit un 6%, mentre que la que arriba des d’Espanya s’ha encarit un 8,3%. En el cas dels productes que s’importen de la resta de la Unió Europea i de la Gran Bretanya, el preu ha pujat un 25,3%.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending