Preocupació per la visita del grup del Consell d’Europa i la situació dels treballadors ‘low cost’

La policia i Immigració haurien inspeccionat obres en marxa i habitatges on podrien estar vivint aquests empleats subcontractats per assegurar que tenen la documentació en regla davant l’arribada, dilluns del Grup d’Experts de l’organisme contra el Tràfic d’Éssers Humans

Un edifici en construcció al centre del país aquesta tarda.
Un edifici en construcció al centre del país aquesta tarda. G. P.

Oficialment, de portes enfora, el Govern assegura que no hi ha res que grinyoli legalment amb les subcontractacions de treballadors llatinoamericans, principalment peruans, en diverses obres del país. La realitat, però, és diferent. La visita d’una delegació del Grup d’Experts del Consell d’Europa en la lluita contra el tràfic d’éssers humans (GRETA) la setmana vinent genera preocupació. Per això, aquest divendres, segons ha pogut saber Altaveu, s’haurien fet inspeccions per assegurar-se que les condicions d’aquests empleats són, com a mínim, correctes.

La visita dels representants de l’organisme europeu, creat justament per garantir que els diferents Estats membres compleixen el que estableix el conveni de l’organisme contra el tràfic d’éssers humans tindrà lloc la setmana vinent. A banda de les visites institucionals, també tindran trobades amb agents socials. I des del Govern es té clar que la situació d’aquests treballadors es posarà sobre la taula. I especialment el fet que es troben al país però amb les condicions laborals -inferiors- del seu lloc d’origen.

Gallardo, durant un acte d'aquest dimarts, la signatura de l'adhesió de 4 noves empreses al programa a la xarxa inclusiva.

Relacionat

Gallardo afirma que els contractes en un altre país estan per sobre de les lleis andorranes

Evidentment, el que no es vol des de l’executiu és que aquesta situació -per molt que es digui que és correcta, ja que jurídicament s’avala que es pot aplicar el que estableix el contracte al país d’origen malgrat que això estigui per sota del mínim que marca la Llei de Relacions laborals-, pugui ser criticada a l’informe que elaborarà el GRETA. Seria molt delicat, per dir-ho de forma suau. I això explica l’actuació que s’ha dut a terme al llarg d’aquest divendres.

Segons ha pogut confirmar Altaveu, efectius de policia i tècnics del servei d’Immigració haurien anat a diferents obres en marxa al país. Com a mínim, una a Escaldes-Engordany i una altra al centre d’Andorra la Vella. La intenció era localitzar aquests treballadors i comprovar si la seva situació estava en regla. També s’hauria anat a Canillo. No ha transcendit, però, quin ha estat el resultat d’aquestes visites.

Una imatge identificativa del GRETA.

Relacionat

El Consell d’Europa s’interessa per l’eventual explotació laboral que hi pugui haver a Andorra

El que queda clar és que l’actuació té a veure directament amb la visita del GRETA. I amb els nervis que pugui haver aixecat entre un Govern que ha admès l’existència d’un “buit legal” amb aquestes subcontractacions però que, de moment, no sembla tenir presa per corregir-lo. De moment, segons va apuntar ara fa uns dies el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, es vol encarregar un segon informe jurídic i abordar el canvi legal, però “quan es pugui”.

Comentaris (19)

Trending