El Consell d’Europa s’interessa per l’eventual explotació laboral que hi pugui haver a Andorra

Experts del comitè GRETA visitaran el país el dia 12 i han demanat poder-se trobar amb representants sindicals per valorar la situació dels treballadors al Principat

Una imatge identificativa del GRETA.
Una imatge identificativa del GRETA. CONSELL D'EUROPA

El Consell d’Europa està interessat en tenir detalls concrets de la situació que viuen els treballadors al Principat. Una delegació del GRETA, el grup de l’esmentada organització internacional que actua contra el tràfic d’éssers humans, té previst visitar el Principat dilluns de la setmana vinent, el 12 de desembre, i ha sol·licitat poder reunir-se a soles amb representants sindicals per conèixer de primera mà la situació laboral a Andorra. El treball és una de les formes d’explotació que es coneix.

La presència de l’esmentat organisme al país seria, consideren les fonts sindicals consultades, el motiu pel qual diversos representants governamentals -executius o parlamentaris- han fet un gir de discurs els darrers dies i han començat a negar que a Andorra se subcontractin per part de les empreses del país -i en especial constructores- treballadors estrangers, i en especial llatinoamericans que arribarien per via de firmes espanyoles.

Gallardo, amb Covid, ha intervingut de forma telemàtica.

Relacionat

Govern considera ara que no hi ha cap problema legal amb la subcontractació d’assalariats forans

A més, com es va veure en la darrera sessió plenària del Consell General, tant el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, com el parlamentari de Ciutadans Compromesos Carles Naudi, que fa costat a Govern, van venir a dir que jurídicament es pot justificar que un treballador estranger cobri menys que els residents. La llei d’immigració, però, és molt clara en aquest sentit, i en el seu article 47 estableix que “les condicions de treball i de remuneració ofertes al treballador estranger en cap cas poden ser de natura inferior a les que gaudeixen els nacionals i els residents”.

En tot cas, i encara per acabar de definir qui seran els portaveus sindicals que acudiran a la reunió, que no està tancada del tot, les fonts consultades han explicat que s’explicarà clarament la situació. La visita del GRETA, també enmig d’una allau d’immigrants inicialment no prevista, no arriba en bon moment. I segons les fonts, neguiteja una mica els governants, també en plena negociació amb Europa i amb aspectes com les quotes d’immigració o els controls d’accés al país sobre la taula.

Etiquetes

Comentaris (24)

Trending