Perspectiva “moderadament optimista” de la CEA de cara al 2023

Tot i no voler entrar en previsions, s’espera que la inflació es comenci a posar sota control, que és una de les principals preocupacions de les empreses

Turistes passejant per l'avinguda Meritxell.
Turistes passejant per l'avinguda Meritxell. Toni Solanelles

Si alguna cosa va ensenyar la Covid-19, i ha corroborat la guerra a Ucraïna, és que les previsions no són ni molt menys fiables. Es poden trencar d’un mes per l’altre. El 2022 tancava amb un IPC del 7%, amb un clar augment del cost de la vida durant el mes de desembre. Per al 2023, però, des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), es mostren “moderadament optimistes”, amb unes expectatives de control de la inflació, que és una de les principals preocupacions de les empreses.

Concretament, tenir la inflació sota control i el factor treball, relacionat amb els salaris, són actualment els mals de cap més importants que tenen els empresaris. Així ho ha assenyalat el gerent de la CEA, Iago Andreu. Malgrat això, ha indicat que volen ser optimistes pel que espera al 2023 respecte a l’economia. “L’andorrana és una de les que més creix a Europa, només superat per Irlanda pel que fa al PIB, la inflació és cert que continua en xifres diguem-ne altes comparat amb el que estàvem acostumats a les dues últimes dècades”, ha explicat Andreu. Per fer previsions, però, ha indicat que s’han de contenir, “d’entrada és molt complicat, ja ens ho va ensenyar el món a partir del 2020”.

Més enllà de l’estabilització de la inflació, que és una de les prediccions principals per al 2023, Andreu assenyala que la crisi energètica “està sent menys crua i menys dura del que s’esperava, també perquè hi ha hagut temperatures més benignes a Europa, i això ajuda econòmicament”. D’altra banda, un dels grans dubtes que presentava la temporada turística s’ha resolt amb una bona afluència, “la crisi de poder adquisitiu afecta els nostres mercats tradicionals com és l’espanyol i el francès, però sembla que no se n’està ressentint excessivament”. Així, ha assenyalat la campanya de Nadal com “el millor termòmetre de l’any” i, segons les dades, “estan sent bones al sector del comerç, amb campanyes molt millors que les del 2021 i fins i tot, del 2019”.

La moderació, per tant, es deu al fet que, com moltes altres economies, “Andorra pateix les malalties associades al creixement com són la inflació, la manca de mà d’obra, l’habitatge o la mobilitat”. Per tant, aquests són problemes que s’han de gestionar, “però són millors de gestionar que altres, com fa una dècada que hi havia moltes persones inscrites al Servei d’Ocupació, poc turisme i poc sector immobiliari”. No li resta així importància als problemes actuals, “però són més propis d’una etapa de creixement”. El missatge té la intenció de ser relativament optimista, “perquè de profetes de la recessió i de l’apocalipsi fa tres anys que no parem de sentir-ne”.

Per tant, Andreu assenyala que a les empreses la situació no és fàcil, “algunes mesures, com l’augment de salaris o els costos repercutiran en una pujada de preus”. Però, sobretot pel que fa als sous, el gerent de la CEA remarca que no ve donat únicament per les decisions de Govern, “sinó perquè hi ha una pressió, hi ha més llocs de treball i més persones disposades a treballar”. Per tant, si es vol retenir a un empleat, se li ha de donar una bona retribució, “això ja està passant abans que entri en vigor la llei”. Per tant, l’escenari que es presenta per al 2023, si no es donen sorpreses sobrevingudes “d’augment fiscal, que per ara afortunadament no hi són”, no és totalment dolent, sinó “moderadament optimista”.

Comentaris

Trending