Patronals i sindicats recorden que la pujada de la llum s’afegeix a altres costos disparats

CEA i entitats hoteleres admeten que l’increment “fa mal” mentre que l’USdA remarca que cal augmentar salaris i pensions perquè fa anys que els treballadors perden poder adquisitiu

La llum serà més cara.
La llum serà més cara. arxiu

Els empresaris han rebut amb resignació l’anunci, ja esperat, de la pujada de les tarifes de l’electricitat. No agrada, ho deixen clar, però en certa forma s’entén que no hi havia gaire més sortida per garantir la viabilitat de FEDA. Alerten, però, que s’afegeix a altres costos que s’han disparat els darrers temps. En canvi, des dels sindicats s’ha lamentat que la mesura és un nou cop al poder adquisitiu dels ciutadans que, denuncia Gabriel Ubach, ha anat perdent plomes des de fa anys sense que s’aposti per una pujada clara dels salaris.

Des de la Confederació Empresarial (CEA), el seu gerent, Iago Andreu, apunta que “a ningú li agrada un augment de costos i ja s’estan suportant en moltes altres àrees”. Algunes d’aquestes, admet, “amb un impacte superior”, com ara amb l’increment de les tarifes dels carburants o les matèries primeres. I això “es ve a sumar” el cop que suposen les noves tarifes de FEDA, que segons el negoci pot arribar al 25% de pujada.

Andreu remarca que, aquest darrer cas, és reduït, ja que “no tenim una gran indústria que depengui molt de l’electricitat”. Qui sí que pot veure’s afectat, reconeix, són les estacions, tot i que, en el seu cas, “l’impacte hagués estat pitjor al desembre”. Malgrat això, posa en relleu que “ens interessa pagar l’electricitat més barata, però també que FEDA tingui uns números sanejats i pugui continuar fent la seva política d’inversió”. Llavors, entén, “cal trobar un equilibri”.

Les noves tarifes les aplicarà FEDA a partir de la factura del mes d'abril.

Relacionat

Cinc euros més al mes a la factura de la llum a casa i dos-cents a la botiga (com a mínim)

Des de la Unió Hotelera, el seu director, Jordi Pujol, parla obertament “d’una mala jugada” que, econòmicament, “fa mal”. Ho agafa, però, amb certa resignació: “sabem que la guerra porta aquestes coses”. També adverteix que, pel que fa els establiments, el cost de la llum, “dins les despeses fixes, és molt important”.

Des d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Meritxell Casi, posa en relleu que “el problema és que no només és la llum; també hem apujat salaris per l’IPC o s’han encarit les matèries primeres”. I això venint d’anys complicats per culpa de la Covid-19. “Cert que a l’hivern hem treballat bé, però no tothom ha arribat a les xifres del 2019”, apunta.

La reacció ha estat més crítica des de la Unió Sindical (USdA). El seu secretari general, Gabriel Ubach, lamenta viure “la mateixa història una vegada més”. I és que ha recordat que “en els darrers anys, des del 2010, els salaris i les pensions potser han pujat un 5%; en canvi, el cost real de la vida ho ha fet més d’un 30%”.

Per això, remarca que “els sous no estan acompanyant el cost de la vida”. I denuncia que “això no és d’ara, per molt que hi hagi hagut aquesta explosió, si no de fa molt de temps”. Coincidint amb els empresaris, Ubach recorda que les pujades de costos no es limiten únicament a la llum. “Tenim una cistella de la compra desbocada. L’esport nacional ja no és l’esquí; és baixar cada dissabte al Mercadona”, denuncia.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending