Ni la pandèmia pot frenar l’avenç dels vehicles elèctrics i híbrids

Les matriculacions d’aquests cotxes s’han disparat en el darrer any, malgrat les dificultats econòmiques provocades per la crisi sanitària i els concessionaris tenen clar que encara han de pujar molt més

Un cotxe elèctric al costat d'un carregador.
Un cotxe elèctric al costat d'un carregador. FEDA

No hi ha marxa enrere. Els vehicles elèctrics estan, clarament, de moda. Ni tan sols la pandèmia frena l’increment de vendes en aquest sector de l’automoció on el nombre de matriculacions dels darrers mesos es dispara en comparació al temps previ a l’esclat de la crisi sanitària i econòmica. Per als concessionaris, està clar: han vingut per quedar-se i, en un termini més o més curt de temps, per arraconar els cotxes de benzina o gasoli.

Les dades són explícites. Si s’analitza el nombre de matriculacions en els darrers dotze mesos (de maig del 2020 al passat abril) i es compara amb el del període immediatament anterior (de maig del 2019 a abril del 2020), no només es pot parlar d’increment de vendes en els vehicles elèctrics o híbrids. En alguns casos, directament s’han disparat.

Els híbrids de benzina, siguin o no endollables, han guanyat pes en el mercat de forma important en els darrers mesos, com evidencien les dades de matriculacions

Especialment en el cas dels híbrids de benzina. Així, en aquests dotze mesos, s’han matriculat fins a 104 endollables, pels 24 del període anterior (+333%). I, pel que fa als no endollables, l’augment d’operacions és d’un 189,5% (de 76 a 220 vehicles). També ha crescut de forma important altes tipologies, com el 100% elèctrics (+65,5%) o els de gasoli no endollable (+300%).

El sector té clar que és el futur. Així ho remarca el president de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA), Carles Sansa, que posa en relleu que “la informació que arriba de totes bandes, com ara la taxa de carboni, la zona de baixes emissions o el pla Engega configura un conjunt d’imputs molt positius”. Això fa, expressa, que “la gent estigui molt predisposada a comprar-los gairebé sense adonar-se’n”.

De fet, afirma que, encara que una minoria, ja hi ha clients que se’ls plantegen, fins i tot, encara que no hi hagi cap ajuda. Es tracta d’un aspecte que, avisa, serà necessari millorar. “El que ens agradaria veure és que aquest creixement d’aquest tipus de vehicle no vagi condicionat a cap pla d’impuls, sinó que es converteixi en una normalitat”, comenta Sansa. És a dir, “que sigui una opció real de comprar fins i tot quan no hi hagi una subvenció”.

Sansa, però, deixa clar que el vehicle elèctric o híbrid és el futur. “Anirà en augment agradi o no. El que decreixerà serà el de combustibles fòssils”. Recorda que “hi ha països que prohibiran els motors de combustió a partir d’una data concreta”. Per tant, “el camí és aquest i no hi ha tornada enrere”.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending