Ni la pandèmia ha aconseguit accelerar prou la digitalització de les empreses

Les companyies andorranes de més de deu treballadors estan lluny d’arribar a l’aprovat quan a la utilització d’eines de tecnologia avançada; vuit de cada deu es troben en un estadi bàsic o inicial de digitalització

Taula rodona telemàtica en el marc de la presentació de l'estudi sobre maduresa digital de les empreses.
Taula rodona telemàtica en el marc de la presentació de l'estudi sobre maduresa digital de les empreses.

Ni la pandèmia, que ha posat de relleu, per exemple, la necessitat del teletreball, ha aconseguit accelerar de forma destacada la digitalització de les empreses. Les companyies andorranes de més de deu treballadors queden lluny d’aprovar quan a la utilització d’eines de tecnologia avançada per aconseguir generar més negoci. El nivell de maduresa digital de les empreses del país era d’un 2,8 sobre 10 el 2019 i un any després, tot i les necessitats derivades de la crisi sanitària, la nota només ha ascendit fins un 3,1.

Així ho posa de relleu una enquesta feta en el marc d’un treball sobre la digitalització de les empreses impulsat per la Cambra de Comerç i MoraBanc i que ha realitzat la firma Iniced. El coordinador del treball, Ignasi Martín, ha remarcat el fet que a diferència dels països de l’entorn, les companyies andorranes són molt petites, circumstància que, ara per ara, suposaria una barrera. Alhora, però, ha destacat que el país ofereix grans possibilitats per l’expansió tecnològica i digital.

Martín ha deixat clar que les empreses de l’àmbit tecnològic o les entitats bancàries i financeres del país van un pas molt endavant de les companyies o negocis de l’àmbit de l’hostaleria o el comerç. L’enquesta es va fer arribar a més de 400 companyies de més de deu treballadors. L’han respost 102, una xifra que és rellevant segons l’investigador de l’Iniced. De les respostes obtingudes, set de cada deu empreses tenen entre deu i cinquanta treballadors.

Només el 13% de les empreses enquestades tenen eines digitals per al treball en equip i encara menys tenen mecanismes perquè, des de la tecnologia, es pugui generar negoci

Les dades del treball posen de relleu que vuit de cada deu empreses andorranes es troben en un estadi bàsic o molt inicial de la seva digitalització. I això es deu al fet que menys de la meitat de la meitat de les companyies no tenen cap full de ruta digital. Només el 13% de les empreses enquestades tenen eines digitals per al treball en equip i encara menys tenen mecanismes perquè, des de la tecnologia, es pugui generar negoci.

Tant durant la presentació dels resultats de l’enquesta com durant la intervenció de la directora de la Cambra, Pilar Escaler, que ha remarcat que “hi ha d’haver una millora constant” en la transformació digital de les empreses, ha quedat clar que “ara és el moment” d’adaptar-se del tot. I encara més s’ha denotat aquesta sensació durant l’exposició feta pels representants de diverses empreses -MoraBanc, FEDA, Andorra Telecom…- que de forma general han exposat que la Covid ha generat unes necessitats que en molts casos, per a moltes persones, ja no tiraran enrere per molt que desaparegui la pandèmia.

Ara, també ha quedat clar que no s’estava preparat, almenys a Andorra, per assumir de cop les necessitats que ha evidenciat la crisi sanitària. I que en molts casos s’ha hagut de recórrer a eines personals de les quals disposaven privadament els treballadors. La pandèmia ha obligat a crear noves metodologies de treball atès que fins ara la base del treball, tant intern com en relació amb els clients, era només presencial i no es concebia d’altra forma. “Cal un canvi de mentalitat”, ha remarcat Cristina Palmitjavila, de Quars.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending