Ni el ‘Mata Mua’ evita els números vermells a les importacions en el primer any Covid

La davallada ‘oficial’ dels darrers dotze mesos és del 9,5%, però si es treu el quadre de Paul Gauguin de l’equació es comprova com la caiguda volta el 25%

Façana de l'oficina de la duana d'Andorra
Façana de l'oficina de la duana d'Andorra

Un any de pandèmia. I un any de davallada, de forta caiguda, de les importacions. Sense turisme, molts dels productes que habitualment es fan venir al país, com ara material d’electrònica, tabac, begudes o joieria, entre altres. En els darrers dotze mesos -de març del 2020 a febrer del 2021-, el descens, oficialment, és d’un 9,5%. Cal tenir en compte, però, que la comparativa amb el període anterior -de març del 2019 a febrer del 2020- inclou l’entrada al país del ‘Mata Mua’, la pintura de Gauguin propietat de la baronessa Thyssen. Sense ella, la baixa és molt més forta.

Així es desprèn de l’anàlisi de les dades fetes públiques aquest dijous pel departament d’Estadística. Les importacions al febrer, una vegada més, van ser negatives en comparació al mateix mes de l’any passat. El valor de tots els productes arribats al Principat va ascendir a 73,87 milions d’euros, en comparació als 102,6 del 2019. És a dir, una caiguda del 28%. Només dos capítols es van salvar: construcció (+3,3%) i joieria (+30,4%). La resta va registrar fortes davallades, especialment farmàcia (-50,6%), vestit i calçat (-38%) o begudes i tabac (-42,4%).

Els productes de major consum entre els turistes, com begudes, tabac, roba, electrònica o perfumeria són els que han registrat caigudes més fortes en aquests dotze mesos

Les dades del febrer també permeten comprovar quin ha estat l’impacte real del coronavirus en aquesta xifra macroeconòmica, ja que se suma el primer any sencer de pandèmia. Així, entre març del 2020 i el mes passat, el valor total de les importacions va ascendir a 1.240,9 milions d’euros. Això representa una davallada del 9,5% en comparació al període anterior (març 2019-febrer 2020), quan va pujar fins a 1.371,65 milions.

Ara bé, cal tenir en compte un punt important. La caiguda queda sensiblement maquillada per un fet que es va produir el passat juny: el trasllat al país del ‘Mata Mua’ per part de la baronessa Thyssen arran del conflicte que mantenia amb el govern espanyol, ara ja solucionat. L’entrada del quadre de Paul Gauguin distorsiona des de llavors les comparatives. Si es treu l’obra de l’equació es pot comprovar com el descens real de les importacions ha estat encara més fort.

Així, es pot calcular que el ‘Mata Mua’ va entrar a Andorra amb un valor lleugerament per sobre dels 200 milions. Per tant, un cop tret de les operacions, es pot constatar que la davallada de les importacions en el primer any totalment pandèmic ha quedat entorn del 25%. Novament, són els productes que més consum tenen entre els visitants els que han registrat descensos més forts, com ara les begudes i el tabac (-32.7%), farmàcia i perfumeria (-34,3%) o vestit i calçat (-33,6%).

Etiquetes

Comentaris

Trending