La majoria satisfeta amb les previsions de l’FMI

Els resultats presentats per l’organisme internacional s’han considerat, des dels grups parlamentaris demòcrata i liberal, que són una imatge adequada de la situació actual del país

A

A. Llacuna || P. Candel

Comentaris

Façana de l'edifici de l'FMI.
Façana de l'edifici de l'FMI. ARXIU

Aquest dilluns el Fons Monetari Internacional (FMI) va presentar i corregir la previsió de creixement de l’economia andorrana. Entre altres punts, es va parlar del PIB, de pensions, d’habitatge i del sistema bancari. Des de la majoria, per part de Demòcrates i Liberals, s’han mostrat satisfets amb les diverses observacions que es van fer per part de l’organisme internacional. Concretament, tant el president demòcrata, Carles Enseñat, com per la banda (encara) liberal, Marc Magallon han assegurat que es tracta d’un reflex de la situació que es viu actualment al país.

Una de les principals observacions que es van fer des de l’FMI és que s’estima que el PIB augmenti un 4,5%, i no un 5,2% com s’esperava des d’Estadística. Enseñat ha assegurat que el que es reflecteix a nivell econòmic és l’impacte que ha tingut la Covid-19 els darrers anys, i Magallon remarca que s’afegeix la guerra a Ucraïna. Tot plegat, ha assenyalat el president demòcrata, “avala les mesures que hem portat a terme, i que han sigut capaces de fer que l’economia no col·lapsi”. Tots dos consideren que Andorra creix a un bon ritme.

També dintre de l’àmbit econòmic, l’FMI va ressaltar la necessitat de tenir una supervisió més estricta del sistema bancari. En aquest àmbit, Enseñat ha volgut fer referència a una llei de reforç al respecte, “que aprovarem d’aquí molt poc”. Concretament, se centra en el sistema financer i són, bàsicament, “modificacions de les lleis que existeixen en la línia de les directives europees més modernes”. Seguint aquesta línia, Enseñat ha entrat a l’àmbit europeu, i ha assenyalat que “moltes vegades Andorra va una mica per darrere de les obligacions que genera Europa”. Així mateix, i relacionat amb l’acord d’associació, Magallon ha ressaltat que “ens farà que el tema de la immigració hàgem de fer un retoc, que fins ara estem acostumats a tractar-ho d’una manera i haurem de canviar aquest punt de vista”.

Jover i Ballestà, amb Blavy, que ha intervingut telemàticament.

Relacionat

L’FMI rebaixa les previsions de creixement de l’economia andorrana a causa de la guerra a Ucraïna

Un dels temes clau per a ambdós representants, però, ha estat la referència a la reforma de les pensions, “un dels deures que tenim pendents”, ha remarcat Magallon. Tots dos han assegurat que fa mesos que se n’està parlant, i que és una problemàtica que urgeix trobar-li una solució. Enseñat ha remarcat, en aquest sentit, que cal fer-ho abans que no sigui massa tard, “abans que no arribi el moment on hi hagi llars on ja els afecti considerablement i ho hàgem de fer a correcuita”. L’altre gran problema que ha tractat l’FMI i que requereix atenció immediata és l’habitatge. Enseñat ha explicat que “d’aquí a res entrarà a tràmit la llei de mesures que cada any aprovem”, i que és un tema “que ja hi estem molt a sobre”. Pel que fa a les solucions, Magallon ha remarcat que s’han plantejat diverses a mitjà i llarg termini, però que caldrà fer alguna actuació immediata, tenint en compte la situació.

Per últim, el ministre de Finances, Eric Jover, va explicar aquest dilluns que el Govern es plantejava seguir una de les recomanacions, que feia referència a endarrerir la recuperació dels nivells d’endeutament previs a la pandèmia. Aquest apunt ha estat valorat d’una forma especialment positiva per part de la majoria. Enseñat ha remarcat que “ens dóna la tranquil·litat de què s’estan fent les coses bé”. Així mateix, Magallon s’ha mostrat sorprès perquè l’FMI els animi a ‘arriscar’ una mica més del que s’està fent, “potser havíem pecat de prudència fins ara”. El que més ha congratulat ha estat la demostració, segons Magallon, del fet que formar-ne part d’aquesta institució internacional ha pagat la pena.

Etiquetes

Comentaris

Trending