El Maià, el Forn o Sant Julià, possible ubicació de parcs solars seguint l’estela del de Grau Roig

La instal·lació s’ha inaugurat aquest dijous i ha de servir de “prova pilot” per veure l’eficiència d’aquesta tecnologia en alçada; produirà 1,2 gigawatts per hora d’electricitat, l’equivalent al consum de 250 llars

Les autoritats al costat de la placa commemorativa de la inauguració.
Les autoritats al costat de la placa commemorativa de la inauguració. G. P.

El parc solar de Grau Roig ha de ser només el primer pas. La instal·lació, inaugurada aquest dijous, ha de servir de prova pilot per impulsar noves infraestructures similars en el futur a espais ja identificats, com ara el Maià o el Forn de Canillo. I això dins l’objectiu clau d’incrementar la producció energètica nacional per reduir la dependència de l’exterior. Des del Govern i FEDA s’aposta per buscar “un mix” amb altres fonts, com ara l’eòlica.

L’acte d’inauguració s’ha celebrat aquest migdia, a la mateixa instal·lació. Això sí, a l’interior, perquè, casualitats de la vida i demostració, segons la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, de la necessitat d’aquesta barreja de fonts energètiques, de sol, poc se n’ha vist. Pluja i vent, això sí. Des de FEDA, s’ha explicat les característiques d’un parc solar de més de 2.000 plaques, que ha costat 1,2 milions d’euros i que ha de permetre produir 1,2 gigawatts per hora d’electricitat. L’equivalent, s’ha indicat, al consum anual d’unes 250 llars.

L’objectiu, han recordat, és incrementar la producció nacional, situada ara entorn el 20%. I es vol arribar al 33% el 2030.

La planta ha de servir de “prova pilot” per comprovar l’eficiència d’una instal·lació d’aquestes característiques en alçada. S’espera que les baixes temperatures i el fet de poder aprofitar la refracció de la neu la faci molt més eficaç. I en funció dels resultats, es podrà apostar per projectes de “més magnitud”, segons Calvó, a altres zones del país. En aquest sentit, el director de FEDA, Albert Moles, ha explicat que el pla sectorial d’infraestructures energètiques ja reserva espais, com ara el mateix pic del Maià, on hi ha projectat un ambiciós parc eòlic, el Forn de Canillo o zones de Sant Julià.

L’objectiu, han recordat, és incrementar la producció nacional, situada ara entorn el 20%. I es vol arribar al 33% el 2030. En aquest sentit, la ministra i el màxim responsable de la companyia han posat en relleu la importància d’apostar per una barreja de fonts: solars, sí; però també eòlica, hidroelèctrica i altres opcions com ara la biomassa.

Justament, en aquest sentit, la ministra ha volgut defensar les mesures anunciades ara fa uns dies, tant pel que fa a l’estalvi com a l’increment de tarifes. “Han de servir per preservar la capacitat d’inversió de FEDA”, ha comentat.

Calvó entén que, ara, “és un bon moment per recordar que els darrers anys hem creat un ecosistema per fer més fàcil a particulars i empreses impulsar projectes de producció d’energia”. Aquests, ha indicat, sumats als que pugui impulsar FEDA, “ens han de permetre reduir l’impacte de futures crisis energètiques”.

Preguntada sobre el fet que, ara mateix, hi hagi parròquies que no concedeixen permisos per fer parcs solars, particularment Andorra la Vella i Encamp, ha recordat que “tenen les seves raons i les seves competències” i que “han de desenvolupar les normatives necessàries”. Tot i això, ha apuntat que “esperem que ho facin com més aviat millor”. També ha remarcat que això no impedeix que els privats col·loquin plaques fotovoltaiques a les teulades dels edificis ja construïts.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending