La llei que incrementa salaris i pensions s’aprova dijous i comportarà més dèficit per a l’Estat

Govern ha entrat aquesta tarda a tràmit parlamentari el projecte legislatiu que inclou mitja dotzena de mesures per intentar pal·liar els efectes de l’encariment del cost de la vida

Conjunt de mesures acordades pel Govern.
Conjunt de mesures acordades pel Govern. GOVERN

La llei que, essencialment, incrementarà en un 3,3% els salaris que van del mínim i fins als 27.130 euros anuals i que revisen a l’alça, en un 3,67%, les pensions més baixes s’aprovarà aquest dijous i serà efectiva abans que no acabi el mes. Les nòmines ja s’hauran d’augmentar amb efecte 1 de juny i els bolquers i les compreses, per exemple, tributaran un IGI de l’1% en lloc del 4,5%, una altra de les mesures, a partir del juliol. El conjunt de mesures per pal·liar els efectes de l’encariment del cost de la vida contribuiran a incrementar el dèficit de l’Estat previst per al 2022.

El Govern ha aprovat el projecte de llei que complementen les mesures adoptades ja per via reglamentària i ha estat enviat al Consell General aquest mateix dimarts, amb la voluntat ja acordada que es tramiti per la via d’extrema urgència i necessitat. Això farà que la llei s’aprovi aquest dijous a partir de les 3 de la tarda i en una desena de dies es publicarà al BOPA i prendrà efecte, encara que no totes les mesures previstes entraran en vigor el mateix dia. El ministre de Finances i portaveu governamental, Eric Jover, ha presentat el projecte de llei que no contempla gaire novetats respecte del que ja s’havia avançat fa unes setmanes. Continua el gran dubte sobre una mesura estrella: el transport gratuït.

Jover ha recordat que hi ha una part de la ciutadania que “està patint” els efectes de la inflació, que té “un impacte per a les nostres famílies”. D’aquí que s’hagin desenvolupat “tot un seguit de mesures” per mirar de pal·liar els efectes de l’encariment del cost de la vida. El Govern preveu que el conjunt de mesures adoptades -no només les que s’inclouen en el projecte de llei- suposin un cost màxim de 10 milions d’euros, que en part serà finançat amb tresoreria i amb altra part, si escau, caldrà optar a crèdit extraordinari.

El Govern haurà de presentar en els propers dies un nou pla d’equilibri financer i un nou marc pressupostari. Sense donar massa pistes, el titular de Finances sí que ha reconegut que tot i estar recaptant més en alguns conceptes, l’Estat també deixa d’ingressar per altres partides previstes -dividends de FEDA, per exemple- i amb l’increment de costos que suposen mesures com les anunciades tot plegat farà que el dèficit del 2022 superi els 26,5 milions inicialment previstos. “Incrementarem lleugerament aquest dèficit”, ha dit Jover, que ha reconegut que, per bé i per mal “el ritme d’ingressos va diferent del que havíem previst”.

MESURES

El ministre ha recordat que hi ha mesures ja acordades en relació al transport escolar, la flexibilització dels ajuts a l’estudi o a l’habitatge i, relacionar amb la inflació “vinguda dels productes energètics”, hi ha també, amb efecte retroactiu a l’1 de gener, l’increment dels percentatges i sectors d’activitats beneficiaris de la devolució de l’impost especial sobre els carburants. Més enllà d’això, “s’ataca tota una franja salarial i no la més baixa”, per la qual cosa el projecte de llei inclou l’increment dels salaris que van des del mínim i fins a 27.130,44 euros anuals.

Aquests salaris, si l’empresari no els ha incrementat ja amb l’equivalent a l’IPC (3,3%), s’hauran ara d’augmentar en aquest percentatge. Jover ha explicat que el servei d’inspecció farà la feina corresponent per avaluar que s’estiguin complint els augments i ha recordat que existeix la modalitat de la denúncia anònima per si alguna empresa no compleix les seves obligacions. El Govern calcula que aquest increment, que ja revertirà en la nòmina de juny, beneficiarà 24.500 persones, però no té calculat quin cost pot tenir per al teixit econòmic del país.

Després hi ha la revisió a l’alça d’aquelles pensions de viduïtat, invalidesa i jubilació que no arriben als nivells del salari mínim. L’augment en aquest cas, via modificació de la llei de la CASS, serà del 3,67% i afectarà unes 3.200 persones. També tindrà efecte a partir de la pensió del mes de juny i el ministre ha deixat clar que conscient el Govern de la situació de la branca de jubilació, aquest increment l’assumirà l’Estat.

Finalment, i a partir de l’1 de juliol, l’IGI sobre diversos productes d’higiene femenina (tampons i compreses) o bolquers de diversa naturalesa passarà a ser del 4,5% a l’1%. Aquesta rebaixa impositiva “ha vingut per quedar-se” perquè té una voluntat “més estructural” ja que va en la línia de millorar i equiparar-se amb “les polítiques d’igualtat més avançades” de països de l’entorn. El projecte de llei també inclou altres modificacions com la ja avançada pel l'Altaveu relacionada amb el dipòsit de comptes o d'altres relatives a l'autoconsum energètic.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending