L’IPC se situa en el nivell més alt en tretze anys

L’indicador avançat del novembre puja set dècimes i se situa en el 3,2% impulsat sobretot pel cost dels carburants, una xifra que no s’assolia des del mateix més del 2008

Sortidors de benzina a una estació de servei.
Sortidors de benzina a una estació de servei.

La inflació continua clarament disparada. Així, i segons el càlcul que ha fet públic el departament d’Estadística, el mes de novembre es va situar en el 3,2%, el que suposa un increment de set dècimes en comparació a l’octubre. Cal remuntar-se tretze anys enrere pr trobar una dada tant elevada.

Fa mesos que el cost de la vida va en augment. En gran part, impulsat pel cost de l’energia. Als països de l’entorn, influït tant per unes tarifes elèctriques disparades combinat amb els preus dels carburants. Aquest darrer punt és el que també està afectant Andorra. I de forma important. Cal tenir en compte que es tracta d’un producte que influeix directament en dos dels grups: transport i llar, per l’elevat consum de gasoli per a la calefacció que es fa al Principat.

Segons Estadística, la dada avançada de l’IPC al novembre se situa en el 3,2%. És un càlcul que té en compte ja el 99% dels productes que s’analitzen per la xifra definitiva i, per tant, difícilment variarà o ho farà en excés un cop aquesta darrera es faci pública. Això suposa set dècimes més que el 2,5% amb el qual es va tancar l’octubre.

Per tant, es confirma la tendència inflacionista dels darrers mesos. Una evolució que ha portat l’indicador als nivells més alts en anys. Cal remuntar-se al novembre del 2008 per trobar una dada d’IPC tan alta, justament quan iniciava la davallada provocada per la crisi econòmica. Llavors, també es va situar en el 3,2%.

La xifra queda lleugerament per sobre de la marcada a França, que ha estat del 2,8%. En canvi, queda relativament lluny de la inflació rècord que, per culpa del preu de la llum, s’està registrant a Espanya. Al país veí del sud, la dada avançada del novembre s’ha elevat fins al 5,6%.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending