La inversió en totxo i l’arribada de nous residents espanyols fa apujar el preu de venda dels pisos

Estadística situa el preu mitjà del metre quadrat durant el primer trimestre d’aquest any en 2.656 euros, una xifra que només reflecteix parcialment la realitat, que indica que el preu s’ha elevat més encara

Una vista d'Andorra la Vella.
Una vista d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

La inversió en totxo que grans propietaris i societats i particulars amb capacitat de tresoreria esan fent atès que es malfien de la situació de les entitats financeres, tal i com passa sempre quan hi ha crisis econòmiques, i l’arribada de nous residents, sobretot espanyols i de cert poder adquisitiu, estan fent que el preu mitjà dels habitatges de venda s’estigui disparant. Segons el departament d’Estadística, oficialment, la mitjana de preu per metre quadrat es va situar durant el primer trimestre d’aquest 2021 en 2.656 euros. La realitat constatada pels agents immobiliaris situaria aquesta xifra més amunt encara.

Les dades d’Estadística fetes públiques aquest dijous indiquen que la venda d’habitatges, la transacció d’immobles, va a l’alça. Després de la caiguda haguda durant el confinament, l’any passat, hi ha hagut una recuperació molt notable, fins al punt que les transaccions hagudes durant el primer trimestre d’aquest 2021 superen les del 2020. Però cal tenir en compte aspectes que les notes fredes d’Estadística no contemplen.

bens immobles
 

Per exemple, certament, durant el primer trimestre del 2020 la pandèmia encara no hi era present. De fet, l’esclat de la crisi sanitari es va donar la darrera quinzena de març. Però aquells primers mesos del 2020 hi havia un embús molt gran en les notaris, tal era l’encallament que hi havia severes dificultats per poder escripturar immobles. Això fa que formalment operacions ja acordades amb anterioritat no queden reflectides en les xifres fins mesos més tard, fins i tot ara.

Si s’agafen els dotze mesos de pandèmia i es comparen amb els dotze anteriors, hi ha una davallada de transaccions. Queda clar, però, que després d’una caiguda que es va notar especialment al tercer trimestre de l’any passat, a poc a poc la situació ha anat remuntant. Hi ha diferents aspectes que han fet que això sigui així. Els notaris han tornat a escripturar amb relativa normalitat, les entitats bancàries, per no veure penalitzats els seus comptes i indicadors pel fet de tenir molt totxo, han hagut de treure’s de sobre habitatges. Qui té disponibilitat de tresoreria, està invertint en totxo. I hi ha arribada, s’ha dit, de residents forans que també adquireixen producte.
preus
 

Els darrers mesos s’han subhastat, també, immobles de grans dimensions. Això fa incrementar el volum global de metres transaccionats o augmenta el volum de diners que s’han invertit, en canvi, però, repercuteix a la baixa quant a les mitjanes del preu per metre quadrat dels immobles. D’aquí que els experts consultats considerin que malgrat que la tendència que es veu és correcta, que els preus van a l’alça, si es deixessin al marge operacions concretes i molt delimitades es comprovaria que la mitjana és molt més elevada, i que el preu per metre quadrat se situa ja força per sobre dels 2.656 euros.

Comentaris (4)

Trending