Inquietud en la distribució i l’oci nocturn per la manca d’abastiment d’algunes begudes

Les empreses han començat a detectar dificultats per aconseguir algunes marques, com ara la ginebra Seagram’s, a causa d’una situació provocada per factors com el Brexit, l’encariment del transport i la reactivació de la demanda

La ginebra Seagram's és un dels productos més afectats per la manca d'abastiment.
La ginebra Seagram's és un dels productos més afectats per la manca d'abastiment.

Les empreses que depenen en gran manera de la venda de begudes alcohòliques viuen aquests dies amb l’ai al cor. Igual que succeeix als països del voltant, s’està detectant una important dificultat per aprovisionar-se de determinades marques, especialment les que provenen de les illes britàniques. La situació, per ara, es pot controlar recorrent a altres fabricants, però es tem que s’allargui en el temps i pugui, fins i tot, acabar afectant la campanya de Nadal.

Com en altres àmbits on es veu problemes d’abastiment, l’afectació és global o, com a mínim, continental. I a Andorra, lògicament, també hi arriba. I es tem que vagi a més. Principalment, es dona en aquelles begudes que s’exporten i que es transporten per via marítima. Un exemple, és el rom que ve del Carib, o el whisky, especialment el que s’importa des de les illes britàniques. També el subministrament d’algunes marques de ginebra està en entredit.

Un dels productes dels quals ja es nota la manca de subministrament és una de les ginebres més demanades a discoteques i locals d’oci: Seagram

Des del sector es parla d’una sèrie de motius. Per un costat l’encariment del transport que, cal recordar, també influeix en altres mercaderies. Per l’altra, la pujada de preu de moltes matèries primeres tant per la fabricació de la pròpia beguda com del seu continent: vidre per a les ampolles o cartró per les caixes.

I això s’hi suma altres situacions, com ara els problemes derivats de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i, també, el fet que la reactivació de sectors econòmics que, justament, eren clients importants d’aquestes begudes. És el cas de l’hostaleria però també de l’oci nocturn, un cop superats els pitjors estadis de la pandèmia.

I aquesta realitat també es viu ja al país. Fonts de les empreses distribuïdores ho han confirmat a Altaveu. Especialment, la situació es nota ara amb les begudes que provenen de les illes britàniques. Per ara, amb els vins i caves, en ser productes de més proximitat, no es nota. Tot i això, sí que s’admet que s’està a l’aguait per com pugui evolucionar la situació. I és que, cal no oblidar, la campanya de Nadal s’apropa.

Des del sector de l’oci nocturn també s’ha detectat aquest risc. “Comença a faltar alguna beguda; per exemple la ginebra Seagram’s”, han indicat les fonts consultades, que apunten que “ja ens han dit que no ens tornaran a poder servir fins al gener”. Alguns locals, preveient aquesta situació, van optar per fer fa poques setmanes un encàrrec important aprofitant que tenen espai als magatzems. Esperem que els permeti aguantar fins que es recuperi la normalitat.  

En aquests moments, doncs, toca “buscar marques alternatives”, tot confiant que els problemes d’abastiment “no afectin totes”. Tot això s’ha sumat a la preocupació per com anirà la reobertura. Es tem que, almenys algunes empreses, si poden continuar funcionant un cop finalitzada la prova pilot, potser no puguin oferir totes les begudes que desitjarien.

Comentaris (4)

Trending