Un euríbor a nivell més alt en quinze anys pot arribar a doblar la quota de les hipoteques

El Banc Central Europeu va augmentar els tipus d'interès fins al 4% a mitjan juny i preveu tornar-ho a fer aquest mes un 0,25% més; fet que anticipa nous increments de l’indicador clau per als préstecs i més pujades en un futur immediat de les quotes

Les hipoteques continuen pujant a causa de l'euríbor
Les hipoteques continuen pujant a causa de l'euríbor

La inflació a Europa va a la baixa, però encara no prou per al Banc Central Europeu que no preveu de moment frenar l'augment accelerat dels tipus d'interès, l'únic mecanisme al seu abast per tornar la pujada de preus a l'objectiu històric del 2%. Fa quinze dies el BCE va pujar els tipus d’interès fins al 4% i preveu fer-ho un 0,25% més aquest juliol. I això es trasllada a l’euríbor, l’indicador de referència per a la majoria d’hipoteques. Ara mateix, un préstec de 145.000 euros es pot encarir entre 300 i 400 euros mensuals.

Pugen els tipus d’interès... i augmenta també l’indicador de referència, especialment el més emprat a Andorra. I, de retruc, les hipoteques. “Mentre els bancs centrals parlin d'augmentar els tipus d'interès, les entitats financeres s'anticiparan aplicant augments a l'Euríbor", comenta el president del col·legi d'economistes, Eduard Jordi.

L'euríbor és el tipus d'interès aplicat a les operacions entre bancs a Europa i alhora és l'índex més utilitzat per calcular les revisions dels tipus d'interès variables a les hipoteques, al qual també se li ha de sumar el diferencial que hi hagi aplicat el banc. Aquest índex se situava dimecres en el 4,165%, 3,2 punts més que fa un any. Llavors, ja havia començat l’escalada impulsada per la pujada de tipus que s’acordava al BCE. Això pot suposar per a qui hagi de revisar ara la hipoteca, fins a doblar la quota que fins ara s'estava pagant.

Els economistes tenen clar que l’indicador pot arribar a fregar el 5% i que la clau per saber fins a on arribarà està en la inflació a la zona euro, encara molt per sobre del 2% que es considera aconsellable

Per posar un exemple, el que comenta l’economista Robert Codó, una hipoteca mitjana de 145.000 euros veuria encarir de forma important la quota resultant. Entre 300 i 400 euros mensuals. De 3,600 a 4.800 anuals. Tota una estocada per a qualsevol família.

I la pregunta que es fan molts hipotecats és clara: fins quan pot incrementar-se els tipus d’interès i, per tant, l’euríbor? El que està clar és quin és l’objectiu de la mesura aprovada pel BCE. Des del col·legi d'economistes expliquen que tot i que la mesura és impopular "pujar els tipus d'interès serveix per reduir el consum, frenar la venda d'immobles i el seu preu. Amb hipoteques més cares hi ha una part del mercat que es refreda".

Un altre economista, Robert Codó, indica que tenint en compte que el BCE preveu continuar pujant els tipus d'interès, l'euríbor podria arribar a fregar el 5%, i és que els tipus d'interès als Estats Units encara són més elevats que a Europa. Malgrat que la inflació s'estigui moderant, no ho fa tant la subjacent que és la que mesura l'evolució dels preus sense tenir en compte els productes del cistell de la compra més volàtils, és a dir, l'energia i els aliments frescos. Fins que aquest índex no comenci a baixar, els Bancs Centrals, segons els experts, continuaran apostant per refredar l'economia amb pujades de tipus d'interès. I com un peix que es mossega la cua, l'Euríbor també anticiparà aquests augments.

Codó, però, alerta d’un risc que pots suposar aquesta política: acabar generant recessió. “Ja hi ha indicadors, com ara la compra de material industrial o la de vehicles, o també el tema immobiliari, que ho alerten”, avisa. Al seu entendre, “estan matant la demanda quan, potser, caldria adoptar altres mesures”.

Per tant, de moment, les famílies a qui es vagi renovant la hipoteca els pròxims mesos han d’assumir noves pujades de quotes. El dubte és saber fins quan. La inflació -més l’europea que no l’andorrana- acabarà marcant fins a on. Tampoc, de fet, es pot oblidar que la pujada de tipus també encareix el finançament per a la compra d’altres productes i per al funcionament de les empreses. La guerra contra l'augment de preus, doncs, té víctimes col·laterals.

Comentaris (10)

Trending