Impacte “residual” a les estacions d’esquí pel conflicte russo-ucraïnès però temor pel futur

La pandèmia ja havia fet caure moltíssim la presència d’esquiadors procedents de Rússia i, per tant, ni Grandvalira ni Pal-Arinsal han notat una afectació gaire important

Esquiadors en una de les estacions del Principat.
Esquiadors en una de les estacions del Principat. ARXIU

Han estat més, segurament, els ucraïnesos que han hagut de marxar de pressa i corrent del país on havien vingut a esquiar que no pas els russos. Amb tot, però, ni Grandvalira ni Pal-Arinsal no han tingut una afectació directa gaire important pel conflicte que es viu a Ucraïna amb les bombes llançades per les tropes russes. L’impacte és “residual”, consideren els dos grans dominis esquiables del país. La repercussió per als comptes d’explotació d’aquesta temporada seran irrisoris, pràcticament. Una altra cosa és el que pot passar en el futur.

Fonts consultades dels dos dominis han explicat que ja per un efecte de la pandèmia, el turista rus, que en altres moments havia estat relativament voluminós i, més encara, d’un poder adquisitiu mitjà-alt o alt directament, aquest hivern ja no se l’esperava. O dit d’una altra manera, en les previsions pressupostàries, la facturació provinent d’operadors turístics russos o ucraïnesos no tenia una preeminència rellevant. A Pal-Arinsal menys encara que a Grandvalira.

L’encariment de productes essencials com l’energia, per exemple, fa témer que les properes temporades es vegin ara amb molts interrogants

Cert, indiquen les fonts consultades, que amb l’esclat del conflicte bèl·lic, alguns clients, més d’ucraïnesos segurament que no pas russos, han indicat des de l’estació canillenco-encampadana, han cancel·lat l’estada abans d’hora. Per intentar arribar a les seves llars o, simplement, per intentar gestionar una situació extremadament complexa i difícil. Molt dura de portar.

Les fonts consultades han explicat que més que per aquesta temporada, el temor que hi ha a les estacions, com a qualsevol empresa més o menys rellevant, és el de la inflació que comportarà el conflicte bèl·lic per poc que s’allargui. L’encariment de productes essencials com l’energia, per exemple, fa témer que les properes temporades es vegin ara amb molts interrogants. Tot just es començava a alçar el cap de la pandèmia i arriba la guerra de Putin.

L’únic bo, asseguren des del domini massanenc en aquest cas, és el missatge d’unitat que s’està transmetent des d’Occident. I l’intent de fer entrar en raó el poder establert rus i aquells que li donen suport. Però com més dies passin i més es pugui arribar a estendre el conflicte, òbviament, molt pitjor. Però això ja no per a les estacions d’esquí andorranes, sinó per al món en general.

Comentaris (2)

Trending