Govern vol implicar el privat en la transformació digital del país a la qual destina 20 milions

El programa preveu fins a 131 iniciatives en diferents àmbits, entre les quals destaca la creació d’una agència de ciberseguretat i un pla de suport a les PIMEs

La presentació del programa s'ha fet al centre de congressos d'Andorra la Vella.
La presentació del programa s'ha fet al centre de congressos d'Andorra la Vella.

El Govern preveu invertir fins a 20 milions d’euros en el programa de transformació digital de l’administració pública. Així ho ha explicat el cap de l’executiu, Xavier Espot, durant la presentació de la iniciativa que inclous fins a 50 línies d’actuació i 131 iniciatives. “És força ambiciós”, ha assegurat el secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina. Un repte ingent si es té en compte que només un 5% dels tràmits es poden fer actualment de forma telemàtica i pel qual es reclama la implicació del sector privat.

El programa ha estat presentat als diferents agents econòmics en un acte al centre de congressos d’Andorra la Vella. I és que, ha remarcat Espot, es vol comptar amb la seva complicitat per tirar endavant el que ha definit de “repte de país”. En aquest sentit, ha admès que el model a seguir és el d’Estònia, un Estat on el 99% dels tràmits es poden fer a qualsevol hora de forma digital. Justament, un dels motius de l’èxit dels bàltics va ser la implicació del sector públic en el procés.

“Tenim una assignatura pendent que cal afrontar sense dilacions”, ha afirmat el cap de Govern, tot destacant que la digitalització “no és el futur; és ja el present”. I, davant d’aquesta realitat, contrasta una Andorra que encara té molt camí a recórrer en aquest àmbit. Com a dada, l’aportada per Marquina: un 53% de les empreses no només no disposen d’un full de ruta digital sinó que, a més, ara mateix no preveu tenir-lo.

E5mimx XMAEZrpL

El programa inclou fins a 131 iniciatives, desglossades en 50 línies d’actuació que abasten no només la mateixa administració pública sinó també àmbits com la salut, la justícia i també, la voluntat d’ajudar el sector privat a adaptar-se. En aquest sentit, Marquina ha avançat la idea de tirar endavant mesures de suport al teixit empresarial, especialment a les PIMEs per ajudar-les en el seu procés de digitalització.

El secretari d’Estat ha explicat que, dels 20,6 milions d’euros d’inversió previstos entre el 2020 i el 2024, ja s’haurien executat un sis, el 30%. Això ha permès ja petites millores en alguns tràmits, com ara el de reserva de denominació social o la renovació del passaport. Tot i això, ha reconegut que alguns dels canvis “costaran que es vegin al principi a nivell dels usuaris”.

Una de les actuacions que sí es podran contrastar de forma fefaent serà la creació de l’agència andorrana de ciberseguretat. La voluntat és crear-la via decret al setembre i després donar-li competències via llei. Fins que aquesta estigui aprovada, ja hi haurà almenys una persona, que s’ha de contractar, per guiar els primers passos.

L’organisme seria extern a Govern, tot i que adscrit al ministeri d’Economia. Podria estar, ha avançat Marquina, integrat a alguna entitat pública ja existent. Tindrà com a eix “fomentar la seguretat de tots els serveis i xarxes de l’administració” però a la vegada “conscienciar també empreses i ciutadans”. Un punt clau seria que tindria un centre de recepció d’incidents i també assumiria el contacte amb organismes internacionals similars.

Comentaris (2)

Trending