Govern rebaixa les expectatives de 6.000 a 3.000 pisos buits, dels quals n’ha identificat 1.720

La titular d’Habitatge, Conxita Marsol, assenyala que tenen les dades de FEDA i esperen les de les mútues, mentre exposa que la descongelació progressiva dels contractes afectarà menys del 25%

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol SFGA/CEsteve

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha informat que han detectat 1.720 pisos buits, és a dir, que no tenen consum de llum, a partir de les dades de FEDA. Si els hi sumen els que tenen una despesa molt baixa, la xifra arribaria pràcticament als 2.000. Manquen les dades de les mútues elèctriques, però ha deixat clar que s’arribarà a uns 3.000 pisos buits, la meitat dels que s’havien previst inicialment.

Marsol treballa en diversos fronts per poder posar habitatge de lloguer al mercat a un preu assequible. Avui ha actuat com a portaveu del Govern en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres on se li ha preguntat per diverses qüestions relacionades amb aquest tema. Ha aprofitat per dir que “tenim dades importants i segures dels famosos pisos buits. N’hem localitzat 1.720 que han tingut zero consum elèctric.

Això són dades de FEDA i estem esperant les de les mútues”. Si li sumem la informació dels que tenen un consum molt baix, diu “arribarem pràcticament als 2.000”. Això sí, Marsol ha rebaixat les expectatives que en el seu moment es van posar, que eren al voltant de 6.000 i ha dit que “com a màxim seran uns 3.000”. Ara s’intentarà a través d’una enquesta anònima poder accedir als propietaris i convèncer-los per posar aquests habitatges al mercat de lloguer a preu assequible.

LA DESCONGELACIÓ AFECTARÀ A MENYS DEL 25% DELS PISOS

La titular d’habitatge després d’haver acabat la ronda de contactes amb els grups parlamentaris continua treballant en el projecte de llei de mesures urgents per a l’any vinent i que ja inclourà una descongelació progressiva dels contractes de lloguer. Ha deixat clar que la xifra d’afectats “intueixo que serà menys del 25% i vindrem amb alguna altra mesura perquè que algun contracte s’allargui”. Confia que en la majoria de casos, el propietari voldrà que l’actual inquilí es quedi i “no ens hem de preocupar. Si veiem que hi ha alguna acció dura, Govern pot prendre reprendre alguna mesura que s’ha pres anteriorment”.

“No ens hem de preocupar. Si veiem que hi ha alguna acció dura, Govern pot prendre reprendre alguna mesura que s’ha pres anteriorment”

Conxita Marsol espera que al 15 de setembre ja puguin tenir el text després d’haver parlat també amb l’Associació de Propietaris de Béns Immobles amb la voluntat de “trobar la fórmula menys dolorosa possible i aconseguir que es posin pisos al mercat a un preu assequible amb incentius fiscals”. Una descongelació que també dependrà de com acabi l’any la inflació i en funció del salari mínim.

La ministra s’ha mostrat especialment preocupada perquè les famílies amb una sola persona són les que més estan patint per poder arribar a finals de mes, ja que “han de destinar més del 40% del seu salari al lloguer. Estem parlant, de més d’un miler de persones, per exemple de dones vídues”. En aquest sentit, també s’està treballant en canvis en l’impost dels pisos buits, per tal que els seus propietaris l’acabin pagant. Conxita Marsol diu que hi estan treballant i espera que a finals d’any hi pugui haver un projecte de llei.

NOMÉS TRES SOL·LICITUDS AL PROGRAMA D’AVALS HIPOTECARIS

El programa d’avals hipotecaris per la compra d’un primer habitatge no ha tingut l’èxit esperat. Una mostra clara és que només hi ha hagut tres sol·licituds des del passat mes de març. La ministra d’Habitatge ha explicat que una s’ha resolt favorablement i una altra està en vies de resolució.

És conscient que “cal tronar una fórmula perquè doni un millor resultat i es pot modificar una mica”. Exposa que n’ha parlat amb el Ministeri de Finances i l’Associació de Bancs. “Nosaltres hi creiem”, diu i pensa que l’augment dels tipus d’interès en aquests d’arres mesos tampoc hi ha ajudat gaire a l’hora de demanar una hipoteca al banc. Cal tenir en compte que l’executiu avala el 20%, mentre que el 80% restant l’ha d’aconseguir el comprador.

Etiquetes

Comentaris (21)

Trending