Govern ofereix a corre-cuita ajuts en telèfon i electricitat per mirar de calmar els ànims dels bars

Jover assegura que s’està acabant de polir un decret que comportarà reduccions retroactives en la factura de subministraments bàsics per a les empreses que hagin de tornar a acollir-se a ERTOs i per aquells establiments que estiguin afectats per mesures restrictives anti-Covid

El ministre portaveu, Eric Jover, durant una compareixença.
El ministre portaveu, Eric Jover, durant una compareixença. SFGA

Ajuts en subministraments. I de forma retroactiva. L’anunci està fet, el decret s’està fent. És l’enèsima ‘oferta’ del Govern per mirar de restar transcendència a la greu situació que es comença a percebre en moltes activitats econòmiques. És un intent, sobretot, de calmar els bars, les cafeteries i els sectors afins. L’executiu tem l’acció de protesta convocada per a divendres davant l’edifici administratiu. Tan hi fa si hi ha autorització o no. Molts dels defensors de l’acció estan decidits a plantar-se. Caldrà veure el seguiment que té la convocatòria. 

D’aquí que el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, hagi anunciat aquesta tarda que s’està acabant de perfilar un nou paquet d’ajuts per aquells empreses que s’hagin de tornar a acollir a la suspensió temporal dels contractes dels seus treballadors o d’aquelles altres que hagin vist limitada l’activitat ja sigui per les mesures decretades pel Govern o per l’impacte que estan tenint les restriccions acordades pels països veïns. Jover ha citat explícitament bars i cafeteries. També ha afirmat que es reactivarà el programa de crèdits tous, que se’n flexibilitzaran el criteris d’accés.

El portaveu governamental ha explicat que s’estan acabant de fer els contactes corresponents amb les distribuïdores privades -FEDA i Andorra Telecom ja estarien al corrent- per acabar de consensuar la mesura. Quan se li ha demanat de quins percentatges de descompte en la factura es podria estar parlant, Jover no ha donat cap detall. Sí que ha deixat clar que es vol “una certa retroactivitat”, amb la qual cosa es mirarà que els abonaments es puguin donar a partir del moment que es van endurir les mesures. I també ha explicat que els descomptes inclouran diferències en funció de l’afectació real.

L’anunci s’ha llançat a menys de 48 hores d’un suposat acte de protesta davant de Govern. Les xarxes bullen. Tot i que algunes de les persones que inicialment es van posicionar al costat de la concentració que han mirat de desincentivar la resta, la majoria dels que suposadament donen suport a la iniciativa estan decidits a secundar la protesta

L’anunci, a priori fet a corre-cuita, s’ha llançat a menys de 48 hores d’un suposat acte de protesta davant de Govern. Les xarxes bullen. Tot i que algunes de les persones que inicialment es van posicionar al costat de la concentració que han mirat de desincentivar la resta, sobretot pel fet de no estar clar si es podran garantir les mesures de distanciament i si no ha estat autoritzada la convocatòria, la majoria dels que suposadament donen suport a la iniciativa estan decidits a secundar la protesta.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assegurat que no es posarà través a la protesta però ha recordat que per dur a terme la concentració el departament que dirigeix ha de donar el vist-i-plau a un protocol perquè no els agradaria que un acte com el que d’entrada es pretén dur a terme acabi sent un focus de contagi o, com a mínim, de transmissió del virus.

Sigui després el seguiment que sigui, en els grups socials on es mouen responsables de bars i restaurants, treballadors d’aquests establiments i persones lligades a sectors afins queda clar qu ela situació comença a ser molt dramàtica. I també hi ha un desànim generalitzat tant pels efectes de la pandèmia com per les decisions governamentals. Molts creuen que més enllà de la crisi sanitària, han estat les mesures de l’administració, que en alguns, o fins i tot en molts, casos consideren sense sentit les causants de tots els mals.

Comentaris (6)

Trending