Un Govern nerviós contraataca per intentar frenar l’oposició creixent a la taxa al carboni

L’executiu inicia una campanya a la xarxa defensant la figura davant la sensació que l’opinió pública s’està posicionant en contra, com evidenciaria la bona marxa de la recollida de signatures impulsada per l’ACU

Sortidors de benzina en una gasolinera del Principat.
Sortidors de benzina en una gasolinera del Principat. Toni Solanelles

A Govern la sensació és que, pel que fa a la taxa al carboni, estan perdent la batalla. Sia perquè els arguments exposats tant per l’Associació d’Importadors de Carburants (Asidca) com per l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU) estan sent més efectiu sia, simplement, per por a pagar més, s’ha constatat que l’oposició a aquesta figura va en augment. I els nervis han aparegut a l’edifici administratiu. Per això, s’intenta contraatacar amb una campanya a través de les xarxes socials venent els suposats beneficis de la mesura.

Els usuaris d’internet han pogut veure aquest matí el tret de sortida d’aquesta iniciativa, que vol defensar la implementació de la taxa al carboni. La llei que ha de regular aquesta figura, cal recordar, es troba ara en tràmit parlamentari i, per tant, com acabi aplicant-se ja no depèn del Govern. I es té certa por que la pressió d’empresaris i ciutadania pugui acabar fent el seu efecte en els grups de Consell General, fins i tot aquells que donen suport a l’executiu. No seria pas el primer cop que el parlament acaba retallant o canviant alguna idea provinent de l’edifici administratiu.

La campanya a xarxes defensa els principals motius sempre esgrimits des del Govern per tirar endavant la taxa: “un transport públic barat i eficient”, “una taxa que té cura de l’entorn i aporta beneficis concrets i tangibles a la ciutadania”. I el missatge també remet a una pàgina especial dins la web de l’executiu on es desgrana amb tot luxe de detalls els arguments a favor d’aquesta figura que, però, cada cop té més contestació al carrer, especialment tenint en compte la complicada situació econòmica que ha provocat la crisi del coronavirus.

Es tracta d’un intent de fer contrapès a les opinions clarament contràries a la taxa que han aparegut, i amb força, les darreres setmanes. Per una banda, la mateixa Asidca amb el seu nou president, David Porqueres, al capdavant. Es té la sensació que els comunicats i les entrevistes concedides pel màxim responsable de la patronal estan sent més eficaces que no pas les declaracions dels responsables governamentals.

David Porqures, president de l'Asidca.

Relacionat

“La taxa toca quan sortim de la crisi i els veïns pugin la fiscalitat per no perdre competitivitat”

I una prova d’això es podria tenir en pocs dies quan es conegui el resultat de la recollida de signatures impulsada des de l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU). Ja fa uns dies, el portaveu de l’executiu, Eric Jover, no va amagar el malestar i la preocupació que genera aquesta iniciativa, amb un dur atac contra l’entitat. L’acció ha continuat, però, i en pocs dies es donarà a conèixer la xifra exacta de firmes recollides.

Lluís Ferreira, president de  l’Associació de Consumidors i Usuaris.

Relacionat

L’ACU denuncia pressions de Govern per canviar els fulls de signatures contra la taxa al carboni

“Tinc la sensació que no ha anat pas malament”, ha indicat el president de l’ACU, Lluís Ferreira, que ha volgut remarcar, una vegada més, que el problema que hi veuen ells no és el fet mateix de la nova figura sinó que es vulgui tirar endavant ara, en plena crisi Covid. “Ja hem dit que estem a favor dels beneficis i de la taxa, però no en el moment en què es vol aplicar”, ha indicat. Per tant, “el que demanem és un ajornament”. I és que, alerta, “encara que sigui només un cèntim d’euro s’equivoquen”, ja que “és ficar més pressió a les famílies i moltes tenen importants dificultats”.

A banda, ha tornat a insistir amb un aspecte: el fet que les emissions de diòxid de carboni ja es graven quan es paga la taxa de tinença de vehicles, penalitzant aquells més contaminants. “Ens volen cobrar dos cops pel mateix? Això a casa meva es diu estafa”, ha apuntat.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending