Govern inicia un pla de digitalització amb assessorament personalitzat i crèdits tous

L'executiu ha previst una partida pressupostària de 287.000 euros per traçar el camí a seguir i avala 1,7 milions per dur a terme les accions necessàries

Galabert, Marquina i Ballestà en la presentació del programa de digitalització.
Galabert, Marquina i Ballestà en la presentació del programa de digitalització.

Des de dimecres, el Govern engega un programa de digitalització perquè les empreses siguin “més resilients i competitives”, com han recalcat el secretari d’estat de Transició Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, i el secretari d’estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert. Ho farà a partir de subvencions i crèdits tous per acompanyar el teixit empresarial amb l’objectiu “d’arribar entre 200-250 empreses” per “conèixer millor els clients, adaptar l'oferta i arribar-hi molt més fàcilment sense la necessitat de pensar en l'entorn físic”.

En aquest procés per conèixer el client i oferir un millor servei, el Programa de Digitalització d'Empreses (PDE) s’ha dissenyat en tres fases. En aquest sentit, Marquina ha detallat que la primera d’elles és un test d’autoavaluació “d’uns 20-30 minuts de durada” on es demanarà per cinc àmbits: estratègia i visió de l’empresa; organització, persones i processos; infraestructura i habilitadors; productes, serveis i relació amb el client; i ciberseguretat. Un test inicial que generarà “un informe del seu estat de digitalització i recomanacions per a millorar-lo en funció del sector”.

En aquest sentit, primer Marquina i després Galabert, han reiterat en diverses ocasions que “hi ha molt camí per recórrer”. De fet, l’estudi Integration of Digital Technology, que analitza l’adopció de tecnologies digitals i solucions de venda on-line, mostra com Andorra es troba a la cua dels països europeus, inclús per darrere d’Hongria o Romania, entre altres. La maduresa digital no ha millorat gaire en els darrers anys i, si en el 2018 el Principat es trobava amb un 2,8 sobre deu, el 2020 aquesta dada només havia augmentat fins a un 3,1 o el 3,8 actual.

Per donar solucions, s’oferirà un assessorament digital personalitzat per empreses homologades que permetrà orientar-los i donar solucions digitals adequades per a cada sector. Segons ha detallat Galabert, per tal que “els diners no siguin un obstacle”, en aquesta segona fase s’oferiran subvencions per tal de poder traçar el camí més adequat per digitalitzar cada empresa. En les micro i petites empreses, l’ajuda de l’executiu arribarà al 75% amb un topall de 1.000 i 3.500 euros, respectivament. Per a les mitjanes, aquesta serà del 50% fins a un màxim de 5.500 euros, mentre que a les grans empreses aquesta subvenció serà del 40% i amb un límit de 12.000 euros.

Per a la tercera han implementat crèdits tous per tal que puguin dur a terme totes aquelles inversions necessàries per fer la transformació Digital. Govern ha avalat un total d'1,7 milions d’euros que s’hauran de retornar en cinc anys a un interès de 0,95 + Euríbor. Uns paràmetres, com ha especificat el secretari d'Estat d'Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, “són similar a altres que l’executiu ha ofert” amb anterioritat. En aquest sentit, ha puntualitzat que els dos primers serà l’executiu qui “assumeixi els interessos”.

Aquesta és la primera pedra per modernitzar l'economia del país on s’espera que s’hi sumin entre 200-250 empreses. Per dur-ho a terme, han posat en funcionament una web específica i un punt únic de contacte per atendre totes aquelles consultes o dubtes que puguin tenir els empresaris en aquest procés de digitalització.

 

Comentaris (1)

Trending