Govern fixa l’IPC del 2021 en el 3,3% i el trasllada al salari mínim i a les pensions més baixes

Jover admet que la pujada, molt superior a la prevista quan es va elaborar el pressupost, tindrà un impacte en els comptes públics, però confia que hi ha “marge de maniobra” per afrontar-la

Jover ha fet oficial la dada de l'IPC.
Jover ha fet oficial la dada de l'IPC. SFGA

Ja és oficial. L’Índex de Preus al Consum del 2021 ha quedat fixat pel Govern en el 3,3%, la dada que ja reflectia l’indicador avançat. Serà aquest el percentatge que s’aplicarà, per exemple, a molts contractes de lloguer. El portaveu de l’executiu, Eric Jover, ha admès que també tindrà un impacte important en els comptes de l’Estat. De retruc, també ha anunciat que aquesta evolució també es traslladarà al salari mínim interprofessional, ja a partir d’aquest mateix gener.

Jover ha posat en relleu que l’evolució de la inflació ve marcada per l’elevació dels preus a tres àmbits: el transport (+8,3%), el vestit i el calçat (+6.6%) i la restauració (+3,3%). En aquest sentit, ha volgut remarcar “la sort” que suposa poder controlar la companyia subministradora d’electricitat i, per tant, haver pogut mantenir les tarifes perquè, a diferència del que ha succeït a països de l’entorn, contenir l’impacte sobre el teixit econòmic i la ciutadania.

La fruita és un dels productes que s'analitzen per calcular l'IPC.

Relacionat

El 2021 tanca amb la inflació més alta dels darrers 14 anys

El portaveu ha volgut comparar la dada andorrana amb la registrada als Estats veïns. Queda per sobre de la de França (+2,8%), però molt lluny del 6,7% gairebé històric amb què ha tancat el 2021 Espanya. En tot cas, el 3,3% del Principat és la xifra més elevada dels darrers catorze anys.

Un increment de preus que, ha reconegut Jover, afectarà els comptes del Govern. El pressupost es va fer amb una previsió d’inflació dos punts per sota de la finalment real. Per tant, “tindrà un impacte”. És el cas, per exemple, dels salaris dels funcionaris, als quals s’aplicarà aquest 3,3%, així com molts contractes tancats per l’executiu.

Malgrat això, el ministre de Finances ha volgut mostrar-se tranquil. “Tenim el marge de maniobra habitual als comptes i entenem que és suficient per afrontar-ho i no haver d’esmenar el pressupost. És assumible”, ha manifestat el portaveu.

Una treballadora en una oficina.

Relacionat

El salari mínim creixerà, almenys, el que marqui l’IPC a finals d’any

La pujada de l’IPC es menja la inicialment adoptada del salari mínim interprofessional -que també arrossegava les pensions més baixes-. En el seu dia es va incrementar un 3,2%. Ara, el Govern reacciona i, seguint una encomana feta pels grups parlamentaris aprofitant la nova Llei òmnibus de mesures per pal·liar els efectes de la pandèmia, es modificarà aquesta decisió. En concret, el sou mínim també puja un 3,3%. A partir de gener se situarà en 1.157,78 euros mensuals.

Comentaris (9)

Trending