El 2021 tanca amb la inflació més alta dels darrers 14 anys

La dada avançada de l’IPC se situa en el 3,3%, dues dècimes més que la del novembre, impulsada pel cost dels productes d’alimentació i dels carburants

La fruita és un dels productes que s'analitzen per calcular l'IPC.
La fruita és un dels productes que s'analitzen per calcular l'IPC.

El 2021 acabarà amb un considerable increment del cost de la vida. Almenys així ho reflecteix l’Índex de Preus al Consum (IPC). La dada avançada de la inflació se situa en un 3,3%. Cal remuntar-se a l’any 2007 per trobar una xifra tan elevada a finals d’un exercici. En aquest cas, impulsada especialment pel cost dels carburants i dels productes d’alimentació.

Així es pot comprovar segons la dada avançada que ha compartit el departament d’Estadística. Cal recordar que aquesta xifra ja té fins al 98% dels preus ja actualitzats aquest mes. La dada, per tant, no és encara del tot definitiva però acostuma a variar poc. S’ha d’esperar al 12 de gener per saber-la.

I el que confirma és que el 2022 ha estat un any clarament inflacionista. Els preus s’han disparat de forma important. L’IPC tancaria amb un 3,3% d’increment, el que suposa, de fet, dues dècimes més que al novembre. Els motius? Per un costat un increment del cost de bona part dels productes alimentaris. Per l’altra, els carburants. La reactivació de l’economia un cop superat els pitjors moments de la pandèmia ha generat una demanda elevada i, per tant, un augment important del preu.

D’aquesta forma, Andorra segueix la tendència inflacionista que s’ha registrat als països de l’entorn. Queda, però, lluny de la dada avançada publicada per Espanya. En aquest cas, del 6,7%, ja que pateixen els efectes de l’evolució boja del preu de l’electricitat.

El 3,3% amb què tanca el Principat l’IPC és la dada més elevada dels darrers anys. Cal remuntar al 2007 per trobar un exercici en què el cost de la vida pugés més. Llavors, ho va fer fins a un 3,9%.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending