Govern estima que el 2021 només es recuperarà un de cada deu llocs de treball destruïts per la Covid

L’executiu preveu que el 2020 es tancarà amb una davallada del 3,9% en el nombre d’assalariats i que tornaran a créixer l’any vinent, però només un 0,4%

Un operari treballant en la posada a punt de la cafeteria d'un hotel.
Un operari treballant en la posada a punt de la cafeteria d'un hotel. Toni Solanelles

Els nombre d’assalariats caurà gairebé un 4% a finals d’any. Aquesta és la previsió del Govern, que té en compte els durs efectes sobre l’economia que ha tingut l’esclat de la pandèmia del coronavirus. Des de l’executiu, però, es confia que, ja el 2021, es comenci una recuperació del nombre de treballadors afiliats a la seguretat social, així sí, molt a poc a poc. De fet, l’increment seria, sempre segons aquestes previsions, d’un petit increment del 0,4%.

Així ho ha posat en relleu l’executiu en el ‘Marc pressupostari de l’administració general per al temps corresponent al mandat 2020-2023’ que ha estat transmès al Consell General, document al qual ha tingut accés Altaveu i que haurà d’aprovar-se a la cambra parlamentària. En ell, el Govern avança les seves previsions econòmiques per al que resta d’any i pels exercicis vinents, això sí, advertint  que encara hi ha una gran “incertesa” sobre quin serà l’impacte final de la crisis sanitària.

Pel que fa als assalariats, de cara a finals d’any s’espera que hi hagi un descens global del 3,9%. Una xifra que, en gran part, no baixa més gràcies a les ajudes impulsades a les lleis òmnibus, especialment a les suspensions temporals de contractes i les reduccions de jornada, les dues figures que adapten al Principat els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) d’altres països. I, malgrat que, per exemple amb el Producte Interior Brut (PIB), es confia en una recuperació important al llarg del 2022 (d’un 8%), l’increment de treballadors, en canvi, no seria tan important. Es crearan llocs de feina, sí, però a un ritme menor. Tot just del 0,4%.

Pel que fa a les importacions, l’impacte previst en el global de les del 2019 és d’un -8,8%. En aquest cas, però, es confia que l’any 2021 sigui més positiu que amb els assalariats. Es considera que l’increment del valor seria del 5,9%.

Pel que fa als preus, el Govern calcula que hi haurà, almenys en el que resta d’any i al llarg de tot el 2021, una certa estabilitat. Pel 2020, s’entén que la inflació acabarà en negatiu, un -0,2%. I l’exercici vinent, l’increment serà gairebé nul: tot just un pírric 0,1%.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending