Govern es compromet a agilitzar els tràmits per demanar ajuts i avaluarà si avança el pagament

Representants de la Unió de Bars es reuneixen amb el secretari d’Economia, Èric Bartolomé, i li recorden que gairebé cap negoci podrà esperar a cobrar quan s’aixequin les restriccions

Taules i cadires sense ocupar en una terrassa.
Taules i cadires sense ocupar en una terrassa.

“Fins ara no ens havien escoltat, però la pressió que hem fet ha funcionat”. Així definia Heiko Kirchner, un dels portaveus de la Unió de Bars, la trobada mantinguda aquest dilluns amb el secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé. La reunió, reclamada des de fa dies, hauria estat relativament positiva, ja que s’ha obtingut el compromís del Govern per intentar agilitzar els tràmits necessaris perquè els negocis demanin les ajudes establertes arran de les restriccions que afecten el sector i, també, avançar el pagament i no pas haver d’esperar al final de les restriccions.

Aquestes eren dues de les principals demandes dels representants dels establiments, un dels àmbits més afectats per les mesures per intentar contenir l’expansió del coronavirus. Les peticions, però, no les havien pogut fer arribar directament amb el ministeri d’Economia, amb el qual, a diferència del que passava amb Salut, no havien aconseguit establir un contacte bilateral. Aquest, finalment, ha arribat aquest matí, després que, ara fa uns dies, s’arribés a advertir de la disposició a donar suport a possibles mobilitzacions si aquesta situació es mantenia.

Des del grup se celebra haver pogut tenir un contacte directe amb el ministeri d’Economia que, fins ara, no havia existit, a diferència del que passava amb Salut i s’ha aprofitat per advertir que molts negocis podrien tancar amb el canvi d’any

Ha estat una reunió “fluïda”, d’unes dues hores i mitja de durada i que ha servit perquè els representants de la Unió de Bars hagin pogut explicar de primera mà a Bartolomé la problemàtica que afecta els establiments. Alguns, avisen, no sobreviuran. De fet, hi hauria qui ja es planteja el canvi d’any com el moment per abaixar definitivament la persiana. “Sabem que hi ha bars que aprofitaran el dia 1 per tancar”, ha advertit Kirchner.

De la reunió s’hauria sortit amb un acord per “agilitzar els tràmits per a les ajudes”. Es tracta d’una demanda que l’associació considera clau. “Ara mateix, has de demanar un munt de papers a diferents llocs. Volem que amb una finestra única sigui suficient”, han comentat des de l’entitat, que recorden que tot el que suposa fer tràmits ara mateix es complica pel fet d’haver demanat en la majoria de llocs cites prèvies i que, justament, hi ha un nombre important de negocis que els estan fent a la vegada.

Una altra demanda important és poder rebre en un termini breu de temps les ajudes. En un principi, des del Govern s’havia apuntat que es pagaria tot un cop finalitzin les restriccions. Per al sector això seria, ara mateix, inassumible. “Ja fa gairebé tres mesos que estem amb les mesures i els lloguers els hem de pagar igual. Si ens fan esperar més, potser ja estarem tancats quan vulgui transferir la subvenció”, ha comentat Kirchner. Tot i que no s’hauria tancat, en aquest cas, un acord explícit, es confia que els diners puguin començar a arribar durant el mes vinent.

L'emblema de la Unió de Bars.

Relacionat

La Unió de Bars s’afarta d’Economia i donarà suport a qualsevol acció de protesta

Des de l’entitat se celebra poder tenir ja aquest contacte directe amb Economia. “Ara ens escolten. Hem de veure si no és tard per a la majoria dels empresaris”, ha comentat el portaveu del grup que, des de fa setmanes, s’ha convertit en la cara visible d’un dels sectors més afectats per les mesures de lluita contra la Covid-19.

Comentaris

Trending