Govern, disposat a canviar la llei per incrementar la representació real dels treballadors

El Consell Econòmic i Social (CES) acorda treballar conjuntament entre sindicats, patronal i el mateix executiu per valorar com es pot promoure que més assalariats facin un pas endavant i es pugui fer una autèntica negociació col·lectiva tant per salaris com per altres aspectes

La reunió del Consell Econòmic i Social s'ha celebrat aquest divendres.
La reunió del Consell Econòmic i Social s'ha celebrat aquest divendres. SFGA/JAVILADOT

Patronal i sindicats, principalment, però també Govern es posen mans a l’obra amb l’objectiu d’intentar incrementar la representació real dels treballadors en les negociacions tant pel que fa als increments salarials com en el cas d’altres condicions que es marquin via conveni col·lectiu. S’admet que, ara mateix, s’està molt lluny del que seria desitjable. Per això, es vol trobar fórmules per promocionar i incentivar que hi ha assalariats disposats a fer el pas de convertir en delegats del personal al sector privat. Fins i tot, si cal, canviant la legislació, punt que l’USdA considera imprescindible.

De moment, el primer acord que s’ha assolit en el marc de la primera trobada d’aquest any del Consell Econòmic i Social (CES) és que sindicats i patronals crearan grups de treball per abordar aquesta qüestió. Comptaran amb el suport de Govern que, fins i tot, es mostra disposat a afrontar el cost que tindria el necessari assessorament tècnic. “L’ideal”, ha admès la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, que es pugui avançar prou perquè, ja de cara al 2025, l’increment salarial es pugui pactar ja entre agents econòmics i socials.

“Des de Govern mirarem d'explicar molt bé que suposa la representació dels treballadors dins les empreses i que no hi ha d'haver cap conseqüència per ningú; al contrari, que això és bo per tothom”, ha avançat Marsol.

“Hem d’aconseguir que les empreses tinguin representants dels treballadors per poder negociar”, ha comentat. I, per això, es vol “promoure i animar els assalariats”. Això permetria, ha recordat, ja només negociar més acuradament els salaris -i, per exemple, que l’increment pugui ser diferent en funció del sector i de les seves circumstàncies-, si no també parlar d’altres tems i arribar, per exemple, a convenis d’empresa o sectorials que, ara mateix, gairebé són inexistents. Tot just uns sis, segons ha reconegut la ministra. “Tenir més representants ho facilitaria molt més”, ha comentat.

Per això, “des de Govern mirarem d'explicar molt bé que suposa la representació dels treballadors dins les empreses i que no hi ha d'haver cap conseqüència per ningú; al contrari, que això és bo per tothom”. També es vol “fer una mica més de promoció veure si hi ha gent que s’anima a representar el seu sector o la seva empresa”. L’objectiu, queda clar, és canviar una situació actual que dista molt de ser bona: tot just sis empreses han registrat convenis col·lectius.

“Si cal, podem parlar de modificar algun punt de la Llei de relacions laborals”, ha avançat Marsol, amb l’objectiu de “facilitar que hi hagi aquesta representació”. Per a Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical, aquest canvi legislatiu serà necessari perquè la normativa actual “no ajuda”, ja que “es parla de delegats de personal i no sindicals”, fet que comporta “que no tinguin cap suport al darrere” i que, a més, hi ha sempre “l’espasa de Dàmocles de l’acomiadament lliure”.

Marsol espera que, ara, totes les parts “ho valorin i presentin propostes”. Per això, “sindicats i patronal ja treballaran conjuntament”. I en aquest punt és on indica que “estem analitzant la llei a veure què podem fer per facilitar que hi hagi aquesta representació dels treballadors”. La ministra ha remarcat que això “entraria dintre de la normalitat de qualsevol país i nosaltres també ho hauríem de poder tenir”. Aconseguir això, ha destacat la titular de Treball, “això comportaria que el Govern no hagi d’intervenir el moment de marcar els increments o les valoracions salarials de cada any”. Normalment, ha insistit, “a nosaltres ens correspon fixar el sou mínim; la resta, com a tots els països, hauria de ser un acord sectorial d'empresa o els  convenis col·lectius els que ho establissin”.

Des de la patronal, Gerard Cadena, president de la Confederació Empresarial, ha insistit en mostrar-se contrari, justament, a la possibilitat d’un nou increment per llei. De fet, també ha alertat que no és correcte que sigui el mateix augment a tots els sectors, ja que cadascú té característiques diferents. Sobre buscar una major representació dels treballadors, admet que seria desitjable, però lamenta que no és senzill. “Hi ha una sèrie de problemàtiques, com ara la rotació del personal”, ha indicat.

Cadena ha assegurat que, ara, no s’ha de tenir por a significar-se com a delegat de personal. “La societat, tota l’economia, ja està evolucionant. I el fet Govern intervingui amb els salaris, cosa que no hauria de fer, fomenta que ara es digui més que cal trobar aquests convenis col·lectius o sectorials”, ha comentat el president de la CEA.

Per la seva banda, Ubach ja ha apuntat directament a la necessitat de fer canvis legals. “Un delegat d'empresa avui en dia està escollit per els seus companys de feina i no tindrà cap assessorament. És molt complicat que pugui tenir els mitjans”, ha indicat. Per això, entén que “s'ha de mirar de buscar solucions perquè aquests treballadors que siguin delegats d'empresa siguin delegats sindicals per tenir més protecció i un sindicat al darrere”. També veu necessari disposar de més hores alliberades per dedicar a aquesta tasca. “Si volem ser un país modern, també hem d’avançar en això”, ha reblat.

Comentaris (10)

Trending