Govern digitalitza les declaracions de Duana a partir del setembre

El nou sistema, molt més eficient i sostenible, començarà a aplicar-se a partir del dia 13 deixant enrere la documentació en paper

Comentaris

Eric Jover i Albert Hinojosa a l'arxiu de Duana del Pas de la Casa aquest divendres.
Eric Jover i Albert Hinojosa a l'arxiu de Duana del Pas de la Casa aquest divendres. BRU NOYA

Govern inicia una digitalització total de les declaracions transitàries duaneres que es facin a partir del 13 de setembre. Actualment, a l’arxiu de Duana hi ha un total de 370.000 arxius en paper, corresponents als últims tres anys, temps en què s’han de guardar abans de prescriure. El ministre de Finances, Eric Jover, ha explicat que el nou sistema “és molt més segur i sostenible”.

Amb aquesta digitalització, Duana deixa enrere el paper que, tal com ha indicat  “suposa tinta, gasoil i tota una sèrie d’emissions al medi ambient que ens interessa reduir”. Les declaracions dels transitaris són el 95% de l’activitat que es fa, per tant l’impacte d’aquest canvi serà elevat. Per ajudar als treballadors amb aquest nou sistema, des de Govern s’ha fet un seguiment de la implantació del sistema i que continuarà fins que estigui totalment en marxa

Eric Jover, –acompanyat aquest divendres del director del Departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosaha presentat al Pas de la Casa el projecte de digitalització dels procediments duaners, que es duu a terme mitjançant la modificació del Reglament d’aplicació referent a la creació i les condicions d’exercici de l’activitat del 1996. El consell de ministres va aprovar la modificació legal en la sessió del passat dimecres.

El ministre ha explicat que, amb els canvis legals, s’estableix l’obligació dels agents de duanes, que tenen l’activitat de transitari, de presentar les declaracions duaneres i els documents justificatius que les acompanyen de forma telemàtica. És a dir, tota la documentació que es desprengui d’una operació d’importació, exportació o trànsit de béns per la duana a través dels transitaris passarà de ser en paper a ser digital amb un nou procediment informàtic. L'acció forma part del projecte de Transformació Digital del Govern, una de les línies d’actuació més importants del full de ruta de la legislatura, l’H-23.

 

Hi ha un termini per tal que els agents de duana puguin adaptar els seus sistemes d'informació

Pel que fa a l’entrada en vigor del canvi, s’ha establert un termini de marge per tal que els agents de duanes puguin adaptar els seus sistemes d’informació. En relació al número de declaracions gestionades pels agents, ha informat que el 2019 es van gestionar un total de 340.242 declaracions (325.836 corresponents a importacions i 14.406 a exportacions). Aquestes declaracions representen el 95,75% sobre el total de les declaracions que es van fer durant l’any (355.347). El 2020 se'n van gestionar 295.436  per part d’agents de duana (280.181 d’importacions i 15.282 d’exportacions), cosa que suposa el 96,62% sobre el total de l’any (305.796).

Les declaracions no gestionades per les agències de duanes, que es van situar entre el 4% i el 3% el 2019 i el 2020, són aquelles que els ciutadans i empreses fan directament davant de la Duana. En aquest sentit, Jover ha assenyalat que en els dos magatzems habilitats amb aquest fi al Pas de al Casa, a sota de l'antiga Duana, hi ha guardades actualment un total de 13.148 caixes, que contenen 1.470.957 de declaracions. Aquestes caixes suposarien un total de 1.479,54 metres lineals. En el mateix recinte es guarden cotxes que han estat comissats en operacions antifrau.

Comentaris (5)

Trending