El Govern alerta del risc de blanqueig i pels inversors de la regulació dels actius digitals

El criteri sobre la proposició legislativa dels grups de la majoria és favorable però avisa que cal treballar el text per reforçar les mesures davant activitats il·lícites i per garantir la seguretat dels consumidors que hi posin diners

Representants de la majoria el dia de la presentació de la llei.
Representants de la majoria el dia de la presentació de la llei. DA

Favorablement, sí, però amb advertències. Així valora el Govern la proposició de llei de la representació digital d’actius mitjançant l’ús de la criptografia i de la tecnologia de llibre registre distribuït i blockchain, tramitada pels grups de la majoria. L’executiu considera positiu regular un sector que pot ajudar en la diversificació econòmica però alerta que cal reforçar els controls per evitar que es puguin emprar pel blanqueig de capitals i que cal garantir la protecció dels inversors.

Així, des de l’executiu es posa en relleu que el text “representa una clara oportunitat de legislar en un àmbit nou i en constant desenvolupament”. Es tracta, remarquen, d’un sector “amb un creixement, ja no potencial sinó real, destacable en què es combinen la innovació tecnològica i la financera”. Ara bé, “necessiten un context normatiu clar per poder-se desenvolupar a Andorra”.

Un instant d'una sessió de Consell General.

Relacionat

La majoria espera aprovar la Llei d’actius digitals abans de final d’any

Des del Govern es posa en relleu que la iniciativa legislativa concorda amb dues de les voluntats expressades des de fa temps. Per un costat, el desig de diversificar l’economia Per l’altre, apostar per digitalitzar l’administració.

Malgrat això, des de l’executiu es llança una clara advertència que caldrà tenir en compte a l’hora de treballar la llei al Consell General. “Es cal ser contundents identificant que la temàtica objecte de la norma no és innòcua i presenta una sèrie de riscos que caldrà matisar durant el mateix treball parlamentari”, alerta el criteri

Així, per un costat es posa en relleu el fet que “els actius digitals i la seva gestió puguin ser elements crítics per facilitar el blanqueig de capitals i altres activitats il·lícites”. Per això, es demana que es revisi el text “amb l’objectiu d’alinear-lo” amb la normativa existent sobre la matèria. Per l’altre, es reclama que s’incideixi “en la protecció del consumidor” i, per tant, que “es reforcin les etapes de supervisió (...) buscant el just compromís entre flexibilitat i control d’uns actius financers que poden ser d’una gran complexitat i no estan exempts de riscos per als inversors”.

Des del Govern, i així ho ha expressat el portaveu, Eric Jover, es posa en relleu la voluntat de l’UIFAND i l’AFA per “fer un treball conjunt i aportar elements que poden millorar el text, minimitzant els riscos i maximitzant les oportunitats de legislar en la matèria”.

Comentaris (1)

Trending