Gallardo recorda a l’EFA que “els convenis col·lectius es poden fer” si així s’han d’apujar salaris

El ministre de Presidència i Economia, que admet que no s’ha desplegat tot el marc normatiu però que estarà a punt a final d’any, reclama als empresaris que no s’agafin “d’excusa” la falta d’un reglament

El ministre d'Economia, Jordi Gallardo, atenent els mitjans de comunicació després de la presentació del projecte Tàndem.
El ministre d'Economia, Jordi Gallardo, atenent els mitjans de comunicació després de la presentació del projecte Tàndem. Toni Solanelles

“Hi ha el compromís de tenir aprovat abans de final d’any el reglament que estableix un model marc, però de convenis col·lectius se’n poden fer”, ha assegurat aquest migdia el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, que ha demanat a l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) i a l’empresariat en general que “no s’agafi d’excusa” la manca d’un reglament per justificar que no es pot usar l’eina que almenys l’EFA considera que és la més adient per poder regular els increments salarials.

Després de presentar la setena edició del Projecte Tàndem, que possibilita als estudiants fer plans de negoci per a empreses concretes, Gallardo ha respost a l’Altaveu un dels neguits exposats pels empresaris familiars. El titular d’Economia ha explicat que el Govern té sobre la taula l’esborrany del reglament que ha d’establir un model marc de conveni col·lectiu, però que l’absència d’aquesta normativa no impedeix subscriure pactes amb els treballadors com ho evidencia el recent acord del SAAS.

Gallardo ha admès que possiblement que hi hagi un patró de conveni fixat per l’administració pot donar una major “seguretat jurídica” però que en cap cas la seva absència “sigui l’excusa” per no ajustar la política retributiva. “Un conveni col·lectiu es pot fer”, ha indicat el ministre, que ha assegurat que abans de final d’any estarà aprovat el reglament en qüestió i que hauria estat abans si el ministeri que lidera no s’hagués hagut de centrar en matèria de treball a qüestions relatives al combat dels efectes de la pandèmia.

Els representants de l'EFA durant l'acte.

Relacionat

L’Empresa Familiar clama contra l’“intervencionisme” i la manca de planificació pública

El president de l’EFA, Daniel Armengol, va afirmar aquest dimecres durant una trobada amb els mitjans de comunicació que la solució a les polítiques salarials no és ni un acord global entre patronal i sindicats ni una imposició governamental, sinó que cada sector reguli les seves necessitats a través de convenis col·lectius. I Gallardo ha donat part de raó en el fet que, certament, la modulació salarial, per qüestions de mercat, ha estat distinta en funció dels sectors.

En tot cas, des de l’EFA es va lamentar que no s’haguessin “propiciat” els convenis col·lectius amb l’aprovació dels reglaments que els haurien de sustentar. I aquí Gallardo ja no s’hi ha mostrat tan d’acord. O gens. A més a més, el ministre, i en relació a necessitats que van sorgir arran de la crisi econòmica derivada de la Covid i que es va assegurar que es regularien de manera més global, ha deixat clar que aquesta legislatura ja no hi ha temps per establir un marc legal fix de regulació d’expedients temporals d’ocupació.

Comentaris

Trending