Gallardo manté que les accions anti ‘youtubers’ es deuen a què Andorra esdevé un referent

El ministre justifica el fet que al tomb dels creadors de contingut famosos hi hagi un estol de col·laboradors vivint i treballant de forma al·legal al país és perquè “les noves professions de l’economia digital no sempre estan reconegudes per l’administració tradicional”

Jordi Gallardo durant la compareixença.
Jordi Gallardo durant la compareixença. SFGA

Si a Espanya, especialment des d’entitats privades, s’estan duent accions, campanyes, per intentar pescar essencialment ‘youtubers’ o ‘influencers’ que s’han traslladat a viure al Principat és perquè “Andorra s’està convertint en una referència per a creadors de continguts o per al sector digital”. Així ho veu el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, que ha afirmat que el creixement del sector digital al país forma part de la reconversió econòmica del país.

Gallardo ha fet aquestes manifestacions al tomb de la presentació del projecte de llei de modificació de la Llei d’inversió estrangers. El Govern ha aprovat formalment el projecte. La informació facilitada pel ministre, però, és la mateixa que va exposar fa un mes i mig al Centre de Congressos a un grup d’empresaris, emprenedors i inversors, andorrans, establerts al Principat o estrangers directament, en un acte organitzat per Andorra Business. Més o menys, el ministre ha explicat el mateix que ja va explicar llavors també als mitjans de comunicació.

Que no caldrà autorització prèvia sinó que es faran controls posteriors, que els inversors procedents, entre altres, de països amb els quals el Principat tingui signat un conveni de no doble imposició ho tindran tot més àgil, que es disposen eines per fer un major control dels projectes que aterrin al país i, sobretot, que es posaran mecanismes per saber quin és l’impacte real de les inversions que es facin. Ara mateix, una cosa és el que es declara a l’inici. L’altra, el que realment s’acaba duent a terme. I pot distar molt. Moltíssim.

En tot cas, es busca la “liberalització i agilització dels processos” i es garanteix un “control i seguiment molt més estricte” d’aquelles inversions “que puguin tenir efectes nocius”, ha afirmat Gallardo, que ha explicat que “no tota la inversió estrangera té els mateixos efectes” i cal, per tant, intentar destriar el gra de la palla posant salvaguardes i reservant alguns sectors on la inversió estrangera no hi pugui accedir. Més o menys el mateix que va anunciar fa sis setmanes.

CAMPANYES

El ministre ha donat la volta a la possible negativitat que tinguin les campanyes que es fan, a priori ‘contra’ Andorra, per acollir ‘youtubers’ essencialment espanyols. Gallardo ha explicat que els moviments que hi ha sobretot des d’institucions privades més que no públiques és per intentar “contrarestar” el bon posicionament que assegura que té el Principat entre els promotors del sector digital. I ha recordat que encara hi ha normatives en elaboració per reforçar més encara la posició andorrana en la matèria.

Abans no s’acabi aquest 2022 es voldria tenir actualitzada la classificació nacional d’ocupació

Per a Gallardo, “sempre complint la normativa” i jugant cadascú amb les seves “regles del joc”, el que se cerca són oportunitats. Ha assegurat que ja fins ara hi ha hagut els mecanismes necessaris per mirar de frenar possibles inversions que tinguessin efectes reputacionals nocius i ha vingut a admetre que si al tomb dels rostres coneguts del món digital que hi ha al Principat volten altres professionals sense tenir les autoritzacions pertinents és perquè “les noves professions de l’economia digital no sempre estan reconegudes per l’administració tradicional”.

I en aquest sentit ha deixat clar el ministre que volia dir que la classificació nacional d’ocupació no contempla noves professions que s’han creat al tomb de nous sectors econòmics. Gallardo ha explicat que justament ara, entre altres coses relacionades amb el món de l’economia al Principat, s’està revisant dit nomenclàtor. I que es voldria tenir-lo actualitzat abans no s’acabi aquest 2012.

Comentaris (10)

Trending