Gallardo espera, ara sí, poder començar a dissenyar el futur parc tecnològic d’Andorra

Una quinzena d’operadors s’adhereixen a l’estratègia nacional en matèria d’innovació i emprenedoria, que s’ha de sustentar en una llei que després d’un any i mig de tramitació parlamentària s’hauria d’aprovar el primer de desembre

Signatura de l'adhesió al pla estratègic.
Signatura de l'adhesió al pla estratègic.

El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, espera que, ara sí, es pugui començar a dissenyar el futur parc tecnològic d’Andorra. El pressupost per al 2023 contempla una partida per començar a avaluar quin és el model que més li convé al país tenint en compte els riscos que pot comportar si no s’encerta bé què es vol fer. Gallardo espera també que més aviat que tard es comencin a veure els efectes reals de la diversificació econòmica a partir de les estratègies fixades en matèria d’innovació i emprenedoria.

Gallardo ha fet aquestes apreciacions en el marc de l’acte que, entre altres coses, ha servit perquè una quinzena d’operadors s’hagin adherit a l’estratègia nacional d’innovació que s’ha plasmat en un pla tancat després de mesos de feina i moltes generalitats. De fet, la divagació continua marcant tot el procés. El que sí que és evident que es posa en marxa una eina telemàtica per connectar més i millor totes les 'start up’ que tenen la seva base al Principat. “Tenim un ecosistema molt més gran i més ric del que ens pensàvem” i “hi ha una mancança de connectivitat”, ha dit el titular ministerial, que ha explicat que posar en marxa la plataforma telemàtica “és un primer pas”.

“Tenim un ecosistema molt més gran i més ric del que ens pensàvem” i “hi ha una mancança de connectivitat”, ha dit el titular ministerial per justificar la necessitat de posar en marxa una plataforma telemàtica que connecti totes les 'start up’ que tenen la seva base al Principat

Jordi Gallardo ha assegurat que algunes de les accions que planteja el pla estratègic d’innovació ja estan en marxa. “Som ‘living lab’ des de l’abril”, ha recordat el ministre, que espera que Andorra serveixi per testejar projectes innovadors de primer nivell que, després, vegin la llum en països molt més grans. En aquest sentit, “hi ha algunes coses que estant a punt de sortir”. Ara bé, en general, és difícil parlar de si allò que es pugui dur al mercat trigarà “mesos o anys” en fer el salt esperat.

El que és clar és que algunes de les iniciatives que recull el pla estratègic depenen d’un marc normatiu que s’ha d’acabar de consolidar amb l’aprovació, en principi l’1 de desembre, de la llei de l’economia digital, l’emprenedoria i la innovació. Fa gairebé un any i mig o més que la seva tramitació donar voltes pel Consell General. Gallardo, que ha reconegut que li hauria agradat que la llei hagués vist la llum abans, també ha admès que per raons parlamentària diverses s’ha anat dilatant però això “tampoc fa que la fotografia hagi canviat gaire”.

No hi ha havia, ha afirmat el ministre, una urgència especial. Ara, però, amb l’establiment d’un pla nacional estratègic, l’adhesió dels operadors i, ben aviat, l’aprovació del marc legal -més altres textos, com els referits al ‘blockchain’ o als e-sports ja en dansa- tot plegat hauria de començar a caminar. Caldrà veure si aquest cop va de veres o si tot continuarà igual com fa un any o més enrere.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending