Gallardo assegura que és impossible controlar els contractes de tots els treballadors ‘low cost’

El ministre d’Economia i Empresa nega “cap canvi de criteri” en relació amb el posicionament de Govern sobre els subcontractes d’empleats estrangers i garanteix que hi ha voluntat de solucionar el cas

El ministre Jordi Gallardo situant-se al seu lloc a l'hemicicle, aquesta tarda.
El ministre Jordi Gallardo situant-se al seu lloc a l'hemicicle, aquesta tarda. LIBERALS

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, considera que no ha protagonitzat “ni cap canvi de criteri ni contradicció” en relació amb el posicionament de Govern sobre els subcontractes de treballadors estrangers. I ha assegurat que l’executiu està fent els passos que se li va encomanar des del Consell General, per part de la majoria parlamentària perquè “no hi ha manca de voluntat de Govern de voler-ho solucionar”. Ara bé, el titular ministerial ha deixat clar que "controlar i revisar tots els contractes és una tasca que no es pot fer”.

L’explicació de Gallardo s’ha donat al tomb d’una pregunta de la consellera general socialdemòcrata Judith Salazar, interessada en saber com podia ser que el Govern s’hagués negat a modificar el Codi de Relacions Laborals, que el ministre arribés a dir que un contracte laboral fet a l’estranger preval sobre la legislació andorrana i que ara, de cop, l’executiu hagi anunciat que hi haurà canvis, en aquest cas reglamentaris, per assegurar que el salari que percebi al Principat qualsevol treballador sigui l’equivalent al que estableix el catàleg d’immigració en referència a cada especialitat laboral.

Un treballador en una obra

Relacionat

Importació de mà d’obra: entre l’ètica i la ‘legalitat’

Gallardo, que ha referendat les manifestacions fetes aquest dimecres pel portaveu governamental, Eric Jover, i ha explicat que a partir d’un canvi que es preveu aprovar la setmana que ve, Immigració demanarà els contractes de tots els treballadors que vinguin a operar al Principat sigui sota la forma jurídica que sigui, ha assegurat que “la voluntat del Govern és que no hi hagi cap persona que per un conflicte de lleis, per aquesta discussió legal, quedi en una situació desfavorable respecte de les condicions laborals que hi ha a Andorra”.

El titular d’Economia ha afirmat que hi ha la “voluntat de donar seguretat jurídica i cobertura legal però d’una manera correcta i no de la manera que proposaven vostès”, en relació a la proposta feta pels socialdemòcrates. El ministre ha afirmat en vàries ocasions que ja admet que el PS vol resoldre la qüestió sorgida especialment al tomb dels obrers peruans que acaben treballant a la construcció a Andorra a través d’empreses espanyoles, però que s’està fent el que la majoria parlamentària va demanar. I que passa per fer les anàlisis jurídiques i de Dret comparat que escaigui.

L’INFORME

Fent valdre l’informe del gabinet jurídic que suposadament avala la superioritat dels contractes fets a origen per sobre de la legislació que hi ha dictada a destí, això és al Principat d’Andorra, Gallardo s’ha fet un embolic important, i malgrat que ha mirat de disparar amb bala i fer creure que qui feia demagògia o no estava dient el que tocava era la consellera Salazar, el cert és que alguna de les indicacions de la parlamentària socialdemòcrata era del tot pertinent. Com quan li ha etzibat que “aquest informe deixa sense competència l’autoritat laboral andorrana” o quan ha demanat al ministre si es pretén que els inspectors de treball del Principat hagin d’adoptar decisions en funció de la legislació peruana.

La socialdemòcrata Salazar ha lamentat que el criteri del gabinet jurídic estatal o bé deixi sense competència l’autoritat laboral andorrana o bé l’obligui a conèixer la legislació peruana i aplicar-la al Principat

El titular d’Economia, amb allò de què la millor defensa és un bon atac, ha sortit per la tangent tan com ha pogut i ha arribat a dir que aquesta tipologia de contractes, les prestacions de serveis que fan que treballadors d’empreses terceres acabin fent treballs contractats a companyies andorranes, comporten que l’empresa del Principat no tingui cap vincle laboral real amb l’operari estranger. En tot cas, Gallardo ha admès que hi ha “escletxes (legals) que no voldríem” que hi fossin i d’aquí que s’hi vulgui posar remei.

El responsable ministerial ha assegurat que ni el departament de Treball ni el d’Immigració no tenen ni la capacitat ni els mitjans per poder repassar i controlar un per un tots els contractes que tenen aquests treballadors estrangers, però que sí que inspecció laboral està sempre oberta a rebre denúncies.

En aquest sentit, Gallardo ha assegurat que amb tot aquest temps, només una persona, i fa prop d’un any, “es va interessar de manera proactiva” per les condicions que hauria de tenir. Però al final no va dur a terme cap acció de denúncia efectiva. El ministre també ha explicat que s’han anat fent inspeccions i s’ha evidenciat “el compliment d’algunes coses i l’incompliment d’algunes altres coses”. Però no ha anat més enllà i tampoc se li ha demanat res més al respecte.

 

Comentaris (27)

Trending