L’FMI considera “essencial” incrementar el parc d’habitatges de lloguer

L’organisme internacional assenyala que el Principat té marge per incrementar la despesa pública invertint en pisos socials i assequibles alhora que millora les perspectives de creixement de l’economia

Comentaris

El Fons Monetari Internacional té la seva seu als Estats Units.
El Fons Monetari Internacional té la seva seu als Estats Units. ARXIU

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha publicat aquest dimarts a la tarda el seu informe sobre Andorra en el qual assenyal que és “essencial” per al país incrementar al parc d’habitatges de lloguer. Des de l’organisme econòmic es considera que el país té prou marge per incrementar la despesa pública invertint en pisos socials i assequibles.

L’informe de l’FMI apunta algunes de les reformes estructurals que cal afrontar perquè Andorra pugui consolidar la diversificació econòmica. En aquest sentit assenyala que disposar d’habitatge a preu assequible és una “preocupació social i econòmica cada cop més gran”. Així, exposen que els treballadors poc qualificats i les llars amb ingressos baixos “es veuen afectats de manera desproporcionada” per aquesta qüestió i per això advoquen per disposar de més pisos de lloguer. Destaquen que el Govern ja ha començat a prendre mesures en el pressupost del 2024 i apunten que aquestes mesures també han de ser “coherents” amb altres objectius, com atraure inversions i treballadors altament qualificats.

En aquest sentit exposen que s’espera que el Govern mantingui els superàvits i pugui reduir el deute fins al 30% del PIB per al 2028. És per això que indiquen que les normes fiscals donen marge per augmentar la despesa pública invertint en habitatge social i assequible.

Exposen que els treballadors poc qualificats i les llars amb ingressos baixos “es veuen afectats de manera desproporcionada” pels preus dels lloguers

De fet, l’FMI millora les perspectives de creixement que havia avançat fa un parell de mesos. En el darrer informe s’explica que l’economia “mostra resiliència i creix lleugerament per sobre del seu potencial”. Així, s’apunta un creixement del 2,3% per al 2023, impulsat pel sector serveis i un nombre rècord de visitants, tot i que preveu una inflació del 5,8% per tancar el 2023. Justament aquest dilluns des del departament d’Estadística s’ha fet públic que l’IPC del novembre és del 5%.

De cara als propers anys, pronostica un creixement del PIB real de l’1,8% pel 2024 (a l’octubre parlava de l’1,5%) i de l’1,5% per al 2025. En el cas de la inflació, afirma que disminuirà del 4,3% el 2024 i serà d’un 2% a finals del 2025. “Els riscos per a les perspectives són equilibrats, però existeixen preocupacions per una inflació encara alta i l’assequibilitat de l’habitatge”, recull l'informe.

DIVERSIFICACIÓ

En l’àmbit de la diversificació econòmica remarquen que l’acord d’associació amb la UE pot suposar un benefici. El fet de disposar de períodes de transició amplis permetrà al Govern “preparar l’economia” per aprofitar l’entrada al mercat únic. A més, recorda que l’acord no imposa restriccions en matèria fiscal.

Tot i així, també remarca que caldria una major connectivitat i infraestructures per millorar l’atractiu turístic i que el canvi climàtic és “macrocrític” per a Andorra.

En l’àmbit de la diversificació econòmica remarquen que l’acord d’associació amb la UE pot suposar un benefici

D’altra banda, destaca la posició financera “sòlida” de la banca del país, però recomana una vigilància contínua per part del supervisor tenint en compte l’increment dels tipus d’interès. Un fet que pot haver augment els marges d’interès però que al mateix temps pot provocar més morositat per les dificultats de pagament que se’n poden derivar.

En el cas del deute estatal recomana seguir diversificant-lo i ampliar-ne el venciment i torna a insistir en la necessitat de concloure la reforma del sistema de pensions de manera “ràpida i integral” per garantir-ne la sostenibilitat, ja que l’envelliment de la població “incrementarà els costos d’atenció mèdica i de les pensions”.

VALORACIÓ

Des del Govern, tant el cap, Xavier Espot, com el ministre portaveu, Guillem Casal, n’han fet una valoració positiva durant el berenar de Nadal que han ofert aquesta tarda als mitjans de comunicació del país. “Posen en relleu el creixement econòmic sostingut i pe sobre del que s’havia previst, un bon símptoma de la situació econòmica i social del país”, ha dit Espot, que també ha volgut destacar el “rigor fiscal” dels comptes i un marc fiscal que “ens dona credibilitat”.

El cap de Govern també ha volgut posar el focus en el sector bancari, que segons diu l’FMI ha trobat “més robust del que esperaven en un escenari com el d’intercanvi d’informació en què molts veien el seu final”. Espot ha assenyalat que la situació ha sigut totalment la contrària: “Ha resistit i ha demostrat resiliència”.

Pel que fa a l’acord d’associació, ha exposat que “el nostre ràting i les avaluacions seran més positives si som capaços de culminar” l’acord.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending