Fitch Ratings alerta d’un alentiment del creixement econòmic i dels riscos de la inflació

L’agència manté la qualificació d’Andorra en A- negatiu i la perspectiva estable sustentada en el superàvit pressupostari del 2022 i el previst pel 2023, el redreçament de l’endeutament i la previsió de costos financers controlats

Un dels rètols de la seu de Fitch Ratings.
Un dels rètols de la seu de Fitch Ratings. ARXIU

Fitch Ratings ha confirmat el ràting d’Andorra en A- i la perspectiva estable. D’aquesta forma, es manté la mateixa avaluació que es va assolir el passat juliol. Els experts de l’entitat destaquen el superàvit pressupostari aconseguit l’any passat i la bona evolució del Producte Interior Brut, així com el fet que, els pròxims anys, en tenir les necessitats de finançament cobertes, el costos financers per a l’Estat s’han de mantenir sota una relativa estabilitat. A la vegada, també alerten, de cara al futur, d’un creixement econòmic més lent i dels riscos de l’alta inflació.

Així, a l’hora de prendre la decisió de mantenir la nota, Fitch posa en relleu el que consideren “una gestió fiscal prudent”, evidenciada, al seu entendre, en el superàvit pressupostari amb què es va tancar el 2022, de gairebé el 3% del PIB. A banda, es valora positivament l’estimació inclosa pels comptes del 2023, d’1,7%. Aquestes dues dades, es destaca, estan “molt per sobre de la mitjana dels països que tenen una qualificació similar”. I això, malgrat “haver destinat importants recursos a mesures per fer front a l’increment del cost de la vida i a la pèrdua del poder adquisitiu”.

L’agència també posa en relleu el creixement del PIB durant el 2022, que va ser del 8,8%, molt superior a les estimacions inicials. També es valora positivament “una gestió eficient” de l’endeutament, que ha d’anar reduint-se els pròxims anys després del pic assolit el 2021 per culpa de la pandèmia. L’informe remarca que, en no tenir necessitat de cap refinançament extern fins a l’any 2027, permet que, durant un temps els costos financers tindran un nivell inferior al que hauran d’afrontar altres Estats.

L’agència de qualificació preveu que el 2023 acabi amb un creixement del PIB de l’1,3% però també posa en relleu que la inflació es mantindrà elevada: fins a un 5,3%

Fitch també destaca “l’alta resiliència” del sector bancari i valora especialment les ràtios de capital i liquiditat assolits (molt superiors als requerits), la millora de la rendibilitat de les entitats situant-se a nivell prepandèmia,i la constitució de les reserves internacionals i el mecanisme de liquiditat d’emergència del sector financer que s’ha implementat.

En l’informe, l’entitat d’avaluació també fa una reflexió sobre el que suposen els resultats electorals del passat 2 d’abril. Destaca que serà la quarta legislatura liderada per Demòcrates i que això “dona suport a la continuació de les polítiques econòmiques i fiscals existents”. Es mostra l’esperança que el nou Govern “mantingui les seves prioritats clau sobre l’habitatge assequible, la reforma de les pensions, la diversificació econòmica i les negociacions en curs per a un Acord d'Associació amb la UE”.

L’informe, però, també posa el focus en alguns riscos que pot patir l’economia andorrana. Avisa que, després de dos anys de fort creixement, arriba una desacceleració en part provocada per “un context d’inflació ara elevada i un creixement més baix dels seus principals socis comercials”. Així, es preveu que el PIB tanqui aquest 2023 amb una pujada únicament de l’1,3%.

Justament, també s’avisa dels riscos “inflacionistes” i el fet que “l’elevada dependència de les importacions deixa els preus interns molt exposats a la inflació importada”. Així, es preveu un IPC mitjà del 5,3% aquest 2023. I alerten que hi ha perill d’una inflació “més persistent”. Altres punts sobre els quals caldrà estar alerta segons l’agència són les pujades salarials i l’escassetat de mà d’obra. “El risc d’una possible espiral salari-preu seria preocupant atès que la inflació subjacent es manté tossudament alta”, adverteixen.

De cara al futur, Fitch posa en relleu els factors que podrien suposar un descens de la nota. Entre ells, el fet que “un fort xoc al sector bancari es traduiria en importants desbordaments en el rendiment econòmic i les finances públiques donada la seva gran dimensió”. En canvi, s’assegura que si s’aconsegueixen implementar reformes estructurals per millorar l’entorn empresarial o una major integració a la Unió Europa, així com avançar en la resiliència de les entitats financeres, l’agència es plantejaria millorar encara més la qualificació.

Comentaris (2)

Trending