FEDA tanca el primer trimestre amb pèrdues de fins a 12 milions

La parapública ha acusat la pujada de les tarifes de compra d’energia als països veïns a les seves arques, després d’un 2021 on també es va veure un dèficit

Imatge de la central de FEDA.
Imatge de la central de FEDA. ARXIU

L’augment de preu a l’energia a tot arreu ha afectat directament a l’economia de FEDA. La parapública ja va tancar el 2021 en negatiu, i el primer trimestre del 2022 ha anat en la mateixa línia. De fet, les pèrdues han ascendit fins als 12 milions d’euros. Aquesta xifra és el resultat de l’impacte que ha tingut l’elevat cost de la compra als països proveïdors, que ja es va deixar veure en el sobrecost que es va tenir l’any passat i que era, precisament, d’uns 10 milions d’euros. Aquest dimecres, a més, el Govern va aprovar un projecte de llei que inclou el permís per a l’entitat d’endeutar-se més del previst.

Les arques de FEDA el primer trimestre del 2022 han tingut una sacsejada important. Al tancament al mes de març, amb totes les xifres més o menys concloses es confirmava que les pèrdues eren elevades. El director general, Albert Moles, indica que ascendien, aproximadament, als 12 milions d’euros. “Ens ha impactat molt la situació”, remarca Moles, en referència a la pujada del cost de l’energia. Sobretot, a la compra que es fa a Espanya, que ha arribat en nombroses ocasions als seus màxims històrics, i també a França. Tot això, tenint en compte els contractes fixos a llarg termini, que no han patit cap variació.

La continuïtat d’aquestes pèrdues, però, està per veure. Moles explica que la pujada de tarifes als clients “ens ajuda a passar el daltabaix d’alguna manera”. Pel que fa als mesos d’abril, maig i juny, assegura que “estem comprant molt menys, i ens han ajudat a estabilitzar”. Tot i això, l’any s’augura complicat, però amb esperances de certa recuperació, encara que el mercat continua molt volàtil. “No sabem com anirà l’estiu, ni la tardor, ni l’hivern, i ens podem equivocar perfectament”, afirma Moles.

“Estem al pendent de la reacció de dos països que estan en guerra, i això significa economia de guerra”

La situació a nivell europeu és força complicada. El preu del s’ha multiplicat per dos en poc temps, en gairebé setmanes. Moles assegura que el motiu principal és que Rússia ha tallat el 70% del subministrament d’Alemanya, i també ha retallat cap a França. Això fa que els números canvien d’un dia per l’altre, “si ho tallen tot de cop, demà pujarà més, si tornen a obrir, baixarà, no és una previsió que es pugui fer amb indicadors econòmics, sinó que estem al pendent de la reacció de dos països que estan en guerra, i això significa economia de guerra”.  

Davant d’aquesta situació, el Govern va anunciar el divendres la mesura que permetia a FEDA endeutar-se més del que estava previst. L’objectiu, i el que Moles considera que s’hauria de fer, és esgotar totes les inversions que es tenen en funcionament. “El preu a futur, a mesos, a anys vista, depèn de què aquestes inversions es facin”, assegura. Això no frenarà l’impacte que ja s’està notant a les arques de la parapública, i menys a un futur pròxim, “però per això no podem deixar de fer-ho en la situació que tenim ara, que hem dedicat molts diners a pagar el diferencial entre el preu de cost i el preu de venda, malgrat que hàgim apujat el preu de venda als nostres clients”. De fet, aquesta mesura afirma que “en cap cas ens ha permès cobrir el dèficit que tenim amb l’increment de preu de cost”. Per aquest motiu, i pel que fa a les reserves, “ens veiem obligats a finançar les inversions amb l’endeutament”.

Pel que fa a una pròxima pujada de les tarifes als clients, Moles no es mulla tampoc. És igual d’imprevisible que els preus. Que s’intentarà no fer-ho, s’intentarà. Però això no assegura que no s’hagi de fer en una situació extrema. “M’agradaria poder preveure moltes coses, però amb els escenaris que tenim, sobretot amb el cost pel que fa a Espanya, el topall del gas, i altres, les coses canvien molt ràpid”, explica Moles.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending