FEDA tanca el primer trimestre amb un benefici rècord: 11,6 milions

La companyia energètica completa un primer tram del 2024 extraordinàriament positiu gràcies a l’increment de tarifes aplicat i a un descens considerable del preu de l’electricitat que importa des de l’estranger

Vista de la seu de FEDA a Andorra la Vella.
Vista de la seu de FEDA a Andorra la Vella. FEDA

El 2024 està sent un any extremadament positiu per a FEDA. Els resultats econòmics de la companyia energètica estan batent rècord, deixant enrere el sotrac sofert el 2021 i el 2022. Així, la parapública va tancar el primer trimestre amb 11,6 milions d’euros de benefici, una xifra mai vista. Per un costat, es recull l’efecte de la forta baixada del preu de l’electricitat que s’importa, que ja havia començat l’any passat. Per l’altra, l’increment d’ingressos fruit d’un consum més elevat però, també, de l’augment de tarifes -el tercer en els darrers exercicis- aplicat des del gener.

La liquidació pressupostària de FEDA, a la qual ha tingut accés Altaveu, reflecteix aquesta situació extraordinàriament bona de les seves finances. A 31 de març, la societat pública tancava amb un benefici d’11,63 milions. En només tres mesos. La xifra suposa un considerable increment amb relació a la del mateix període del 2023. Llavors, es van quedar en 6,8, fet que, tot s’ha de dir, suposava un punt d’inflexió en comparació al daltabaix del 2022, provocat per les fortíssimes turbulències viscudes al mercat internacional de l’energia especialment arran de l’esclat de la guerra Ucraïna. La dada és encara més alta a la que preveia la companyia en el seu pressupost. Llavors, estimava que tot just estaria en 654.000 euros.

Entre gener i març, va pagar únicament 13,8 milions a l’hora d’importar electricitat; la xifra queda força per sota dels 17,39 de l’any passat i encara més lluny del que havia pressupostat la companyia: 24,13

Per tant, queda clar que el primer trimestre del 2024 ha estat extremadament positiu. I això es deu principalment a dues causes. Per un costat, els ingressos de la societat han crescut de forma notable. És a dir, la xifra de negoci, el que cobra als clients, ha augmentat. A 31 de març se situava en 30,18 milions, comparat als 28,75 d’un any enrere.

Dues són les causes que expliquen l’increment. La primera, hi ha hagut un consum més elevat: s’ha passat de 167,59 gigawatts per hora a 168,22 (+0,4%). La segona, a banda de vendre més energia, s’ha fet a un preu més elevat. Cal recordar que a finals de l’any passat Govern va autoritzar una nova tarifada -la tercera en tres anys-. Es va apujar de mitjana un 4,2%. I això s’ha traduït en l’ingrés mitjà dels clients. Si el 2023, se situava en 166,84 euros per megawatt hora, ara salta un 3,2% i queda en 172,10.

L’altre gran fet que explica l’elevat benefici de FEDA durant el primer trimestre és que els preus de compra als mercats internacionals es mantenen molt per sota del que s’esperava. I això, lògicament, suposa molta menys despesa per a la companyia. Entre gener i març, va pagar únicament 13,8 milions a l’hora d’importar electricitat. La xifra queda força per sota dels 17,39 de l’any passat i encara més lluny del que havia pressupostat la companyia: 24,13.

I, bàsicament, això s’explica, com s’ha dit, el cost de l’energia importada ha caigut. I ho ha fet de forma important. Si l’any passat el preu mitjà era de 99,45 euros per megawatt per hora, durant el primer trimestre va ser de 78,32. Això suposa un descens del 36%. A banda, la major producció pròpia ha permès reduir el volum d’electricitat comprada de 154 a 152 gigawatts per hora.

Això fa que, malgrat que altres despeses, com ara les de personal hagin pujat -d’1,53 a 1,64 milions-, el global hagi registrat una reducció. En total, els costos d’explotació van ser de 19,73, en comparació als 22,67 de l’any passat o dels 31 que havia pressupostat FEDA.

Per tant, el resultat, com s’ha dit, és molt positiu. De fet, en els comptes presentats per al 2024, la previsió era guanyar diners, sí, però tot just 7,7 milions. Així doncs, en un sol trimestre ja s’ha superat aquesta previsió. Si la resta de l’any -i sempre depenent principalment del preu de l’energia importada- es manté la tendència, els números finals de l’exercici suposarien un rècord històric... i de llarg.

Comentaris (20)

Trending