FEDA espera poder iniciar la construcció de la nova línia amb Espanya l’any vinent

El projecte està pendent de l’acord definitiu entre governs i també amb Red Eléctrica i és clau un cop s’ha completat la nova xarxa entre Encamp i Grau Roig, amb connexió també amb la Gonarda i Ransol, que duplica la capacitat interna de transport

Calvet i Moles, amb torres de la nova línia al darrere.
Calvet i Moles, amb torres de la nova línia al darrere.

FEDA confia que al llarg de l’any vinent es pugui començar a construir la nova línia elèctrica que connectarà Andorra i Espanya. Es tracta d’un projecte ambiciós: quinze quilòmetres de cables entre Adrall i una subestació que es farà al riu Runer i que ha de duplicar la capacitat d’importar energia des del país veí del sud. Tot està pendent de l’acord entre governs i, també, amb Red Eléctrica. És el proper pas pel que fa a infraestructures de transport, després de completar la nova xarxa interna -entre Grau Roig, Ransol, Encamp i la Gonarda-, que des de fa una setmana està totalment en funcionament.

El projecte es considera clau per garantir el subministrament des de l’estranger. Així, la voluntat és que la línia actual, de 150 megawatts, hauria de ser substituïda per una altra amb una capacitat de “300 o més”. D’aquesta forma, s’estarà preparat per fer front no només a la demanda actual, d’uns 120 o 130 megawatts amb pics a l’hivern. I, sobretot, tenint en compte que una actuació similar ja es va cap a França, garantir que es pot recórrer a qualsevol dels dos subministradors principals. “Em qualsevol moment hem de ser capaços de connectar-nos d’un cantó i de l’altre per temes operatius i de garantia de servei. És un tema crític a cinc o deu anys i cal anticipar-se”, ha indicat el director de FEDA, Albert Moles.

La línia ha d’unir la futura subestació, similar a la de Grau Roig, que s’ha d’edificar a la zona de la frontera del riu Runer amb l’existent, ja de Red Eléctrica, a Adrall. En total, quinze quilòmetres de recorregut. Es calcula que el cost serà d’uns 15 milions d’euros i, justament, una de les coses a tancar és com es pagarà, ja que serà una obra que afrontaran tant FEDA com la companyia espanyola. Un cop es tingui el vistiplau, els treballs s’allargarien uns tres anys.

“Entenc que arribarà ràpidament. Ara Espanya ha viscut un impàs amb el canvi de Govern però entenc que es reprendrà i s’hauria d’aprovar en un temps breu”, ha explicat Moles. En aquest sentit, confia que ja al llarg del 2024 “possiblement començaran les obres”.

Aquest projecte l’afronta FEDA un cop ha culminat un altre de gran envergadura: la construcció de la nova línia interna entre Grau Roig i Encamp, unint també les estacions de Ransol i la Gonarda. D’aquesta forma, s’ha duplicat la capacitat de transport interna per afrontar el creixement de demanda però també, com ha apuntat el director d’enginyeria de la companyia, Marc Calvet, per poder flexibilitzar la xarxa i absorbir la producció de fonts renovables.

En total, 17 quilòmetres de nova línia, també més integrada al paisatge i més respectuosa amb el medi natural, la flora i la fauna. Al llarg dels pròxims mesos, es podrà enretirar l’antiga, que travessava nuclis urbans i propietats privades. La inversió total ha estat de divuit milions d’euros i el darrer tram, entre la Gonarda i la central d’Encamp, es va posar en marxa tot just fa una setmana.

“Ens permet dur el doble d’electricitat que es demanda actualment i, per tant, és un actiu molt bo”, ha remarcat Moles. D’aquesta forma, s’entén que “podem afrontar el futur, la transició energètica ila integració de les renovables”.

Comentaris

Trending