Espot exigeix una major implicació dels comuns per resoldre “el greu problema” de l’habitatge

El cap de Govern reconeix davant un grup de joves que “la situació està molt malament” i afirma que l’administració central està valorant superar el llindar d’endeutament per comprar o llogar immobles i oferir-los en lloguer a la ciutadania

L'obra nova es dedica pràcticament tota a la venda, no pas al lloguer.
L'obra nova es dedica pràcticament tota a la venda, no pas al lloguer. Toni Solanelles

“La situació de l’habitatge aquí a Andorra està molt malament.” La frase és del cap de Govern, Xavier Espot, que ha collat fort els comuns tot demanant-los públicament que “han de fer un esforç” per mirar de resoldre “un greu problema que és de molt difícil solució”. Espot no ha concret com hauria de ser la implicació comunal, però sí que ha recordat que els tributs en matèria de construcció depèn de les corporacions parroquials. Per tant…

Espot s’ha referit a la problemàtica de l’habitatge a tomb col·lateral d’una de les preguntes que se li han formulat durant el diàleg amb joves sobre la Unió Europea (UE) que s’ha fet aquesta tarda al centre de Formació Professional (FP) d’Aixovall. Agafant una pregunta al vol, el mandatari governamental ha entomat la qüestió tot deixant clar que un acord amb Europa no hauria d’agreujar més el problema perquè es pretén continuar mantenint un control sobre la política immigratòria i perquè el mercat de l’habitatge, especialment el de lloguer, “ja està col·lapsat”.

“Tenim un greu problema entre mans i és de molt difícil resolució”, ha afirmat Espot, que ha reconegut que “ara mateix no estem donant una resposta” adequada a una qüestió que considera sensible. El que s’està fent no acaba de funcionar. “Tot i que estem intentant implementar un seguit de mesures arribaran a molt llarg termini”, ha afirmat Espot referint-se, per exemple, a la promoció a la Borda Nova, en què, ha deixat clar, sí que han trobat la col·laboració del comú d’Andorra la Vella.

“Tenim un greu problema entre mans i és de molt difícil resolució”, ha afirmat Espot, que ha reconegut que “ara mateix no estem donant una resposta” adequada a una qüestió que considera sensible

“Tenim un problema estructural endèmic”, ha afirmat el cap de l’executiu recordant, també, que el de l’habitatge és una complexitat que viuen moltes grans ciutats de tot el món. Xavier Espot, que ha afirmat que fa dècades moltes famílies construïen un immoble amb els estalvis, es quedaven l’àtic i llogaven la resta de l’edifici fent una inversió de futur i pensant també en unes rendes per complementar la pensió, ha afirmat que ara “no és rendible construir per a lloguer”.

I ha explicat que “no és rendible per molts motius i no tots no estan a l’abast del Govern”. I després d’esmentar com un motiu la llei de l’oferta i de la demanda, tot seguit ha remès contra les corporacions parroquials. “Els comuns han d’agafar consciència d’aquesta realitat”, ha dit per afegir que “els comuns han de fer un esforç, tenim una situació d’urgència social i hem de fer el necessari”. Espot ha recordat quants diners cal abonar abans de poder construir i com aquesta circumstància, en gran mesura depenent dels comuns, encareix el producte.

“Si els comuns s’hi impliquessin” tot seria una mica més fàcil, ha vingut a dir el cap de Govern, que ha recordat que amb segons quines decisions “també estan fent una funció social”. Ha fet un clam genèric a no guanyar-se “potser tan bé la vida” però promoure habitatge “a preu assequible” i ha acabat reconeixent que el Govern està estudiant “una solució més radical” que seria, superant el llindar d’endeutament establert, “comprar o llogar” immobles per després llogar-los a persones amb dificultat per trobar habitatge.

Comentaris (17)

Trending