Es duplica el nombre de temporers aquest hivern respecte al 2021

La crescuda més important s’ha observat pel que fa als extracomunitaris, que gairebé s’han triplicat i als quals se’ls han atorgat 3.824 autoritzacions de treball

Temporers treballant a pistes.
Temporers treballant a pistes.

Aquest hivern el nombre de contractacions de temporers ha augmentat un 64,8% en comparació al mateix període de l’any passat. El departament d’Estadística ha fet públiques les dades fins al 24 de gener, fent un balanç de meitat de temporada, que demostra que gairebé han acudit el doble de persones de fora del país per treballar. Sobretot, com ja s’havia observat a finals del mes de novembre, el nombre d’extracomunitaris ha patit un augment important, triplicant les xifres respecte al 2021.

El dia 19 d’octubre el Govern va aprovar sis reglaments de quota especial d’autoritzacions temporals per a l’hivern. Segons ha apuntat Estadística, a 24 de gener el consum global d’aquestes quotes ha estat del 128,6%. S’han concedit 1.122 permisos de treball temporal per a personal comunitari. Aquesta xifra, comparada amb el 2021, suposada una variació negativa del 9%, amb 111 permisos menys.

En contraposició, però, el nombre de temporers extracomunitaris ha crescut excepcionalment. Així, s’han acordat 5.190 autoritzacions, que equival a un consum del 117,4% de la quota prevista inicialment. A més, comparat amb el 2021, el percentatge d’augment és del 99,8%, amb 2.593 permisos més. Això suposa, per tant, que el resultat global del nombre de contractacions hagi augmentat un 64,8% en comparació amb el mateix període de l’any passat.

Les quotes que s’han utilitzat menys, en termes globals, són la d’agències, la de comerç al detall i la de neteja, de les quals s’han acordat 46, 87 i 101 autoritzacions, respectivament. Així mateix, el grup de treballadors més important, amb un 45,5% sobre el total, es troba en ocupacions de serveis, com ara cambrers de restaurants i dependents. Seguidament, es troba el grup de treballadors no qualificats, que representa el 33,8% sobre el total i que inclou els cambrers d’habitacions, els ajudants de cuina i els agents d’explotació de teleesquí.

Pel que fa a les dinàmiques de contractació, concretament, a les pistes d’esquí, el personal comunitari presenta una disminució del 4,1%, mentre que l’extracomunitari ha augmentat un 38,9%. A l’hoteleria també ha baixat el nombre de treballadors comunitaris, un 9%, mentre que l’extracomunitari ha crescut exponencialment, amb un 119,6% més. A lloguer d’esquís i agències de viatge l’evolució ha estat similar, amb un increment important del personal extracomunitari i una petita davallada del comunitari.

En la darrera temporada hi ha hagut un lleuger decrement, però, en els temporers que han retornat al país. Pel que fa als comunitaris, majoritàriament han retornat a pistes, agències de viatge i lloguer d’esquí, i igualment per als extracomunitaris.

Etiquetes

Comentaris

Trending