ERTOs més enllà del 31 de desembre però no “tan generosos”

Espot avança que la mesura serà d’aplicació a les empreses obligades a tancar i a aquells que puguin funcionar però tinguin una davallada “substancial” de la xifra de negoci, tot advertint que difícilment s’ajudarà a qui, podent obrir, no ho facin

El cap de Govern, Xavier Espot durant la presentació del pla d'acció H23.
El cap de Govern, Xavier Espot durant la presentació del pla d'acció H23. SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, ha avançat que les suspensions de contracte i les reduccions de jornada, les figures que adapten a Andorra els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) s’allargaran més enllà del 31 de desembre. Això sí, ha advertit que no amb un criteri “tan generós” com l’actual sinó més restrictiu. En certa forma, ha apuntat que no s’hi podran acollir els establiments que vulguin continuar tancats tot i no tenir obligació, en una clara referència als hotels. També ha avançat que aquesta mateixa setmana es vol tenir enllestit el programa d’ajudes per a la restauració.

En una entrevista al programa ‘Ara i aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra (RNA), Espot ha indicat que la idea ja clara és tramitar abans de finals d’any una llei per allargar els ERTO. De fet, ha indicat que es vol parlar amb els grups parlamentaris per mirar de consensuar-la. El que ja està clar és que no seran tan amplis sinó que “haurem d’establir paràmetres molt concrets”. I és que, ha indicat, “una cosa és la primera etapa; en la segona no podem ser tan generosos”.

El cap de Govern avança que aquesta mateixa setmana es vol tenir enllestit el programa d'ajudes per als establiments de restauració, que s'aprovarà via decret

Un primer punt serà que els ERTO es limitaran de forma clara. Se centraran, especialment, en aquells negocis que hagin de continuar tancats forçosament. En canvi, ha donat a entendre que qui pugui obrir i decideixi seguir sense activitat, no s’hi podrà acollir. “No es pot fer el mateix tractament a un negoci que vol estar obert i no pot que a altres que poden estar oberts i treballar, com s’ha demostrat aquest pont i han decidit romandre tancats. Són dues casuístiques diferents”, ha comentat.

Tot i això, ha obert la porta a la possibilitat que la mesura no només sigui per establiments amb l’activitat aturada. És a dir, els qui estiguin en funcionament, sota requisits “més estrictes”, també s’hi podrien acollir. “Un cop obrin, haurem de mirar bé com concretem el criteri de la reducció de la xifra de negoci”, ha indicat, tot avisant que “haurà de ser quantificada i realment substancial”. I és que, ha recordat, els ERTO “costen molts diners a tothom”.

Les dues figures -reducció de jornada i suspensió de contracte- poden ser demanades pels establiments de restauració que s’han vist afectats per les mesures de restricció aprovades la setmana passada. També, ha recordat Espot, poden sol·licitar crèdits tous. Però, ha admès, “aquestes palanques no són suficients” i, per això, aquesta mateixa setmana es vol tenir, via decret, un programa d’ajudes que pal·liï la complicada situació de molts d’aquests negocis. “Els hem d’ajudar més”, ha afirmat.

La idea seria ajudar als establiments a afrontar “altres despeses” més enllà de salaris, com ara els lloguers sense tornar a perjudicar els propietaris. “Hem de trobar una fórmula per ajudar-los a pagar una part”, ha indicat. Serà una recerca ràpida, ja que “la idea és tenir-les perfilades aquesta setmana, ja que abans de finals de mes hi ha una sèrie de despeses de les quals s’han de fer càrrec”.

Sobre la durada d’aquestes mesures restrictives, ha admès que no pot garantir quina serà la decisió que es prendrà en uns dies. “Si les xifres milloren, la voluntat és revertir-les”, ha apuntat, tot advertint, però, que caldrà “una millora significativa de la taxa de reproducció i dels contagis”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending