Els ERTO ja afecten més de 10.000 treballadors

El Govern entén que aquest serà el pic màxim i que el nombre s’anirà reduint amb la reobertura de sectors econòmics i la reactivació de l’arribada de turistes

El ministre Jover, a través del visor d'una càmara durant la roda de premsa.
El ministre Jover, a través del visor d'una càmara durant la roda de premsa. SFGA

Més de 10.000 treballadors es veuen afectats o bé per una suspensió temporal del contracte o bé per una reducció de jornada, les figures que adapten a Andorra de forma temporal els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). Des del Govern es considera que aquest serà el pic màxim i que, a partir d’ara, segons es vagi avançant en la reobertura d’activitats i en la reactivació de l’arribada de turistes la xifra anirà davallant.

En total, s’han acollit a alguna de les dues fórmules 1.378 empreses o autònoms amb treballadors a càrrec, segons ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover. Això suposa una afectació directa per a 7.834 assalariats que han vist suspès el seu contracte i 2.265 que, tot i continuar anant a la feina, ho fan en un horari reduït. El ministre de Finances ha recordat que el programa “té la voluntat de mantenir aquests llocs de treball” fent que “suposin un cost inferior per a l’empresari, ja que ens fem càrrec d’una part significativa del salari”.

1.600 autònoms han sol·licitat la prestació específica creda a la segona Llei Òmnibus i encara queden 686 empreses a les quals el Govern paga la part patronal de la cotització dels treballadors a la CASS

Des del Govern s’entén que ja es pot parlar del pic màxim de sol·licituds d’ERTO. “Ja prevèiem que el maig estaria fortament impactat”, ha indicat Jover. A partir d’ara, sempre que l’evolució de l’emergència sanitària causada pel coronavirus continuï sent positiva, s’espera que la xifra de treballadors afectats vaig a la baixa. “A mesura que, administrativament, anem obrint, i que hi hagi un retorn a la normalitat de l’activitat econòmica associada al turisme, hem de pensar que aquesta xifra anirà disminuint fins a un mínim el mes de desembre”, ha comentat el portaveu de l’executiu.

Per ara, no es té un càlcul concret de quin pot ser l’impacte d’aquest programa a les arques públiques, Jover sí que ha recordat que els costos associats previstos inicialment durant tots els mesos de durada -fins a finals d’any- ascendien a 100 milions d’euros.

El Govern també ha volgut fer balanç dels ajuts especialment dirigits als autònoms. Així, ha explicat que prop de 1.600 (1.577) han demanat la prestació pel col·lectiu establerta a la segona Llei òmnibus. A més, 1.010 han sol·licitat acollir-se a la reducció de la cotització a la CASS i 1.900 més, directament, la suspensió.

Pel que fa a les empreses, més de 4.000 havien demanat al març i l’abril que Govern assumís el pagament de la part patronal de les cotitzacions dels treballadors a la CASS. Ara, com que moltes d’aquestes s’han acollit a un ERTO, ja només queden 686 acollides a la mesura. Jover ha explicat que, fins ara, això ha suposat per a l’executiu un impacte de 7,2 milions d’euros en “ajudes a fons perdut per donar suport al nostre teixit econòmic”.

Una altra mesura impulsada des del Govern són els programes de crèdits tous per a les empreses. El segon, iniciat tot just dimecres, ja té les primeres tres peticions, que s’espera que es vagin incrementant-se en els propers dies. Pel que fa als primers, a manca de l’anàlisi de les darreres dues demandes que queden per resoldre, han suposat l’atorgament de 129,4 milions d’euros en préstecs.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending